x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inchisorile CIA - Europa dezbinata

Inchisorile CIA - Europa dezbinata

de Ana Ilie    |    17 Noi 2005   •   00:00

Europa se afla in pragul unei crize declansate de scandalul inchisorilor pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le-ar fi instalat in "tinerele democratii est-europene", dar si in alte parti ale lumii.

Europa se afla in pragul unei crize declansate de scandalul inchisorilor pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le-ar fi instalat in "tinerele democratii est-europene", dar si in alte parti ale lumii. Presa europeana comenteaza pe larg implicatiile acestei crize, care are toate sansele sa dezbine batranul continent si sa conduca, din nou, la scindari de genul "vechea" si "noua" Europa.

SUPOZITII. Aeroportul din Palma de Mallorca, unde ar fi aterizat cateva avioane folosite de CIA pentru transportul detinutilor

Pornind de la premisa ca CIA ar fi instalat inchisori secrete in Europa de Est, cotidianul german Der Standard comenteaza, in editia sa de ieri, ca America a gresit cerandu-le noilor democratii europene sa-i sprijine politica antiterorista. Statele Unite au nevoie de tinerele democratii est-europene pentru ca aici statul de drept este intr-o faza incipienta, si au mana libera in interogarea suspectilor de terorism. Administratia Bush, in opinia Der Standard, a dat dovada de "infamie politica", cerand aliatilor sai sa aleaga intre Washington si Bruxelles. "Prezenta unor detinuti secreti in inchisori est-europene ar fi o lezare grava a tuturor normelor europene si pune sub semnul indoielii statul de drept. Romania a intrat in colimator inainte de toate: daca in pofida tuturor dezmintirilor s-ar dovedi ca Bucurestiul a cedat solicitarii SUA, amanarea aderarii la UE pentru anul 2008 este aproape sigura", avertizeaza Der Standard.

NORDICII. Suspiciunile privind unele operatiuni ilegale ale CIA nu se refera numai la Polonia si Romania. Guvernul de la Madrid va incepe o ancheta in problema zborurilor ilegale ale CIA. O investigatie realizata de presa a aratat ca pe aeroportul din Palma de Mallorca au aterizat cateva avioane folosite de CIA. In urma cu doua zile, politicienii suedezi si-au exprimat indignarea in urma publicarii unor informatii conform carora avioane inchiriate de CIA ar fi aterizat pe aeroporturi suedeze. Potrivit agentiei de presa TT, cel putin doua avioane, care ar mai fi fost folosite de CIA in trecut, au aterizat pe aeroporturi din Suedia in 2002 si 2005. Una din aeronave ar fi facut mai multe curse de la sau spre Guantanamo. Scandalul s-a extins si in Norvegia, unde guvernul va cere lamuriri ambasadorului SUA la Oslo cu privire la aterizarea pe teritoriul sau, vara trecuta, a unui avion care, potrivit presei, a fost folosit pentru transportul prizonierilor.

DESPRE SUSPECTI. Mai multe detalii despre "tehnicile" CIA de transportare si interogare ale detinutilor le-a oferit ieri un articol aparut in publicatia virtuala www.way nemadsenreport.com. Prizonierii suspecti de terorism au fost transportati din aeroport in aeroport in estul Europei, la bordul unor avioane de tip C-130, unde erau tinuti in custi "ca pentru caini". Prizonierii erau fie scosi din avioane pentru a fi interogati in centrele de detentie de tip sovietic din aceste tari, fie erau interogati la bordul avioanelor si supusi torturii, fie de americani, fie de personal angajat, care de multe ori facea parte din fostul KGB sau fostele servicii secrete ale tarilor foste comuniste. Sursa articolului a numit, sub acoperirea anonimatului, si locatiile "gulagurilor": baza aeriana Taszar din Ungaria; Lvov, Ucraina; Szczynto-Szymany, Polonia; Skopje, Macedonia; Mihail Kogalniceanu, Romania; Tbilisi, Georgia; Shkoder, Albania; Burgas, Bulgaria; si baza Marculesti din Moldova.

POLITICA
"Din 11 septembrie 2001 incoace, politica SUA este strabatuta ca de un fir rosu de eforturile permanente de a anula normele statului de drept si de a acorda mana libera in anchetarea eventualilor teroristi. Pentru aceasta insa detinutii trebuie sa fie tinuti in afara granitelor - fie in tara nimanui, de la Guantanamo, fie in carcerele unor dictaturi prietene. Consecintele acestei politici lipsite de justitie sunt nimicitoare pentru faima internationala a Americii" - Der Standard

UE NE CREDE, CONSILIUL EUROPEI VREA ANCHETA
Scandalul inchisorilor CIA, au avut reactii si in cadrul Consiliului Europei. Secretarul general Terry Davis si presedintele Adunarii Parlamentare, Rene van der Linden, au emis opinii divergente asupra acestui subiect. Astfel, la finalul intrevederii de ieri cu ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, prezent si el la Strasbourg, Terry Davis si-a exprimat increderea fata de raspunsul dat de autoritatile romane. In schimb, Rene van der Linden a declarat ca va folosi toate mijloacele de care Consiliul dispune pentru a descoperi daca inchisorile exista. Pe de alta parte, Comisia Europeana a declarat ca nu are de gand sa verifice informatiile privind prezumtivele inchisori CIA in Europa. Comisarul pentru Justitie, Franco Frattini (foto), a respins cererile unor europarlamentari care reclamau lansarea unei anchete minutioase. Frattini a spus ca, pe de o parte, Comisia nu detine dovezi care sa ateste ca statele UE ar fi acceptat organizarea pe teritoriul lor a unor centre de detinere a teroristilor islamisti apartinand CIA. Comisia da crezare explicatiilor oficiale ale guvernelor polonez si roman, cat timp nu vor aparea dovezi ca, intr-adevar, in aceste tari au avut loc interogatorii ale presupusilor teroristi. El a avertizat insa ca impotriva unor asemenea state vor fi adoptate si aplicate sanctiuni in cazul in care aceste informatii se vor confirma.

×
Subiecte în articol: externe