x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incident periculos: Marina rusă ar fi alungat un submarin american din apele sale

Incident periculos: Marina rusă ar fi alungat un submarin american din apele sale

13 Feb 2022   •   18:30
Incident periculos: Marina rusă ar fi alungat un submarin american din apele sale

Un distrugător rus a urmărit un submarin nuclear american în largul Insulelor Kurile, în apele teritoriale ruseşti, a anunţat Moscova. Acuzația a fost respinsă de armata americană, informează AFP.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, nava flotei ruse din Pacific „Mareşal Shaposhnikov” a transmis un mesaj subacvatic prin care ordona submersibilului din clasa Virginia „să iasă imediat la suprafaţă”.

Ca urmare a refuzului au fost folosite „mijloace” neidentificate, forţând submarinul american „să părăsească apele teritoriale ale Rusiei cu viteză maximă”, potrivit unui comunicat al ministerului care precizează faptul că incidentul a avut loc sâmbătă, la 07:40 GMT.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, submarinul american a fost reperat în timpul exerciţiilor de rutină ale Flotei Ruse din Pacific, lângă insula Urup, în apele teritoriale ruse.

„Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse despre operaţiunile noastre în apele lor teritoriale”, a dezminţit armata americană.

„Zburăm, navigăm şi operăm în siguranţă în apele internaţionale”, a precizat căpitanul Kyle Raines, purtător de cuvânt al Comandamentului american pentru regiunea Indo-Pacific, refuzând să comenteze locaţia exactă a submarinelor americane în regiune.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte de o convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Joe Biden, în pline tensiuni ruso-americane privind Ucraina.

×