x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incident ŞOCANT în Coreea de Sud. Ambasador american, TĂIAT cu lama de ras în centrul Seulului!

Incident ŞOCANT în Coreea de Sud. Ambasador american, TĂIAT cu lama de ras în centrul Seulului!

05 Mar 2015   •   09:13
Incident ŞOCANT în Coreea de Sud. Ambasador american, TĂIAT cu lama de ras în centrul Seulului!

Ambasadorul Statelor Unite în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost rănit de un bărbat înarmat cu o lamă de ras. Incidentul a avut loc joi, la Seul, potrivit Associated Press și France Presse, citate de Agerpres. Canalul de știri YTN, citând surse din poliție, a afirmat că un bărbat înarmat cu o lamă de ras ascunsă în mâna dreaptă l-a atacat pe Mark Lippert în timp ce el participa la o întâlnire la ora micului dejun în centrul Seulului. Televiziunea a difuzat o imagine care îl arată pe ambasador șocat după atac, cu mâna dreaptă pe obraz și mâna stângă plină de sânge. Lippert, 42 de ani, a fost transportat la spital, dar viața lui nu este în pericol.

Atacatorul, care a fost imediat reținut, a lansat un slogan împotriva războiului și pentru unificarea celor două Corei rivale când l-a rănit pe diplomat, instalat în funcție la Seul în octombrie.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat ferm atacul, care a avut loc la un centru de spectacole din Seul în timp ce ambasadorul se pregătea să țină o prelegere și a adăugat că Lippert a fost tratat la un spital local. YTN TV a relatat că bărbatul — identificat ca fiind în vârstă de 55 de ani și supranumit Kim — a țipat în timpul atacului: "Sudul și Coreea de Nord ar trebui reunificate". Suspectul a strigat de asemenea sloganuri anti-război după ce a fost reținut, iar poliția din Seul a declarat că arma folosită avea o lamă de 25 de centimetri.

Comentariile atacatorului privind reunificarea coreeană par legate de diviziunile persistente, profunde din Coreea de Sud ce provin de la Războiul din Coreea. Cele două Corei rivale sunt separate de zeci de ani de una dintre cele mai fortificate frontiere din lume.

SUA, care au sprijinit Coreea de Sud în timpul Războiului din Coreea în 1950-1953, încă are staționați 28.500 de militari în Coreea de Sud, ca un factor de descurajare împotriva Coreii de Nord, iar unii sud-coreeni văd în prezența americană o barieră spre o Coree reunificată.

Statele Unite și Coreea de Sud au lansat exerciții militare comune în această săptămână, amplificând tensiunile cu Coreea de Nord.

×