x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT / Empire State Building, furat

INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT / Empire State Building, furat

de Sînziana Stancu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Emblematicul zgârie-nori de 102 etaje din New York, construit în stil Art Deco, a fost furat în nu mai mult de 90 de minute, cu acte false.



Unul dintre simbolurile Americii s-a făcut nevăzut în 90 de minute
Reuters



N-a fost greu deloc. Îţi trebuie doar îndrăzneală, câteva acte false şi să ştii să profiţi de sistemele imperfecte şi de naivitatea autorităţilor americane, pentru a comite elegant, fără violenţă şi vărsare de sânge, unul dintre cele mai mari jafuri din istoria americană.

Ingenioşii escroci, care au furat clădirea în valoare de 2 miliarde de dolari, au fost câţiva ziarişti de la Daily News. Ei şi-au pus la punct un dosar cu acte false, purtând stampila falsă a unui aşa-zis notar, şi după 90 de minute deveniseră deja proprietarii, cu acte în regulă, ai zgârie-norului din Manhattan. În registrele şi bazele de date imobiliare, transferul de proprietate de la “Empire State Land Associates” la noul proprietar, “Nelots Properties LLD”, se încheiase în numai o oră şi jumătate!...

COINCIDENŢE COMICE
Unele date trecute în acte erau de tot râsul. De pildă, pe notar îl chema ca pe faimosul jefuitor de bănci, Willie Sutton, iar în faţa lui se prezentase, chipurile, un martor pe care îl chema ca pe vedeta din “King Kong”, Fay Wray. Însă autorităţile care au făcut transferul nu au sesizat nimic dubios. “Escrocii se duc acolo unde sunt bani. Tocmai de-asta a jefuit băncile Willie Sutton”, iar ceea ce a înscenat cotidianul american Daily News este “tot un fel de jaf bancar”, a explicat procurorul Richard Farrell, care anchetează numeroase cazuri de fraudă.

Furtul înscenat de cotidianul american demonstrează proasta funcţionare a sistemului de evidenţe imobiliare, ipotecare şi ale altor tranzacţii. Din păcate, acest sistem nu le cere funcţionarilor săi să verifice informaţiile şi datele pe care le primesc. Totuşi, chiar dacă Daily News nu-şi recunoştea excentrica farsă făcută autorităţilor şi nu “înapoia” Empire State Building chiar a doua zi adevăraţilor proprietari, tansferul fraudulos s-ar fi descoperit mai devreme sau mai târziu. Dar, dacă ar fi fost comis de escroci veritabili, nu se ştie ce consecinţe ar fi avut.

Alte cazuri:

Asia Smith a furat casa din Springfield Gardens (Queens), a bunicii ei, ipotecând-o contra sumei de 445.000 de dolari, bani pe care şi i-a însuşit. Un bărbat care a furat identitatea altuia mort de 19 ani, a reuşit apoi să îşi transfere lui însuşi chiar proprietatea. A ipotecat-o apoi pentru 533.000 de dolari şi a dispărut fără urmă cu banii; Toma Dushevic, un antreprenor care se ocupa cu renovarea caselor din fondul de stat, a reuşit, acum zece ani, să vândă şapte asemenea proprietăţi. A fost prins după doi ani şi a stat în închisoare un an şi jumătate.

×
Subiecte în articol: externe