Prin 1500 e.n. , faimosul inventator italian Leonardo Da Vinci, considerat cel mai genial om pe care l-a avut omenirea, a făcut câteva desene ale unui aparat de zbor, despre care expertii spun ca a inspirat elicopterul modern. Ca multe dintre ideile lui da Vinci, au fost puse pe hârtie, nu şi testate, însă notele si desenele lui Leonardo Da Vinci indicau cu o exactitate uluitoare modul în care aparatul va funcționa.
Dispozitivul de zbor desenat de Da Vinci, cunoscut sub numele de "şurubul zburător", a fost conceput pentru a comprima aerul obţinând portanţă, similar cu funcţionarea elicopterelor moderne.
Elicopterul lui Da Vinci masura peste 15 de metri în diametru și era făcut din stuf, lenjerie de pat și sârmă. Acesta urma să fie alimentat de patru oameni aşezaţi pe o platformă centrală dotată cu manivele, pentru a roti arborele. Cu rotație suficientă, Leonardo Da Vinci era convins că invenția se va ridica de la sol. Din păcate, din cauza greutăţii, oamenii de stiinta n-au crezut că invenția lui da Vinci ar fi putut să-și ia zborul, pentru simplul motiv că aparatul era prea greu să obţină portanţă printr-un procedeu atat de rudimentar (datul la manivela).
Iată că echipa AeroVelo a reuşit un lucru fantastic. Proiectul "Atlas", o versiune mai nouă a strămoşului schiţat de Leonardo Da Vinci s-a dovedit un succes. Aparatul a zburat 64.1 secunde și s-a înălţat la o altitudine de 3,3 metri, fiind alimentat de o simpla BICICLETĂ. Concursul pe care l-au câştigat cei de la AeroVelo a fost inițiat în 1980, iar de-a lungul celor 33 de ani care au urmat, câteva zeci de echipe din întreaga lume au testat limitele tehnologiei, în vederea realizării acestui obiectiv aparent imposibil.