x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Indicii noi în cel mai vechi caz de crimă din lume. Suferind de boala Lyme, s-a luptat cu patru inşi, a pierit ciuruit de săgeţi

Indicii noi în cel mai vechi caz de crimă din lume. Suferind de boala Lyme, s-a luptat cu patru inşi, a pierit ciuruit de săgeţi

de Cristian Ionescu    |    01 Mar 2012   •   10:19
Indicii noi în cel mai vechi caz de crimă din lume. Suferind de boala Lyme, s-a luptat cu patru inşi, a pierit ciuruit de săgeţi

O ampla analiza a savantilor de la EIM (Eurac Institute for Mummies) l-a avut ca subiect pe Oetzi, sau "Iceman", asa cum il denumesc cercetatorii. Acestia au obtinut mai multe amanunte foarte interesante, privind modul cum a murit barbatul si stilul sau de viata de acum 5300 de ani.

Pentru inceput, analiza unor anomalii ale ADN-ului a relevat faptul ca Oetzi era mai inrudit cu locuitorii moderni din Corsica si Sardinia decat cu populatiile din Alpi, de unde a fost dezgropat. Mai mult, datele arata ca a avut ochii caprui, grupa de sange 0, intoleranta la lactoza si era predispus la boli de inima, iar daca ar fi trait in zilele noastre, ar fi purtat pantofi cu marimea 38.

De asemenea, ar fi primul caz documentat de infectare cu bacteria bolii Lyme, Boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de infectia Lyme, este o afectiune bacteriana transmisa de capusa (Ixodes), insecta ce poarta o bacterie numita Borrelia burgdorferi. Boala poate produce paralizia nervului facial, meningita, edem cerebral sau cardita (inflamarea inimii). Astazi exista tratament, insa, atunci erau fatale astfel de afectiuni.

Oamenii de stiinta au putut sa stabileasca pana in prezent faptul ca Oetzi a avut parte de o moarte violenta, fiind ranit de la multe sageti, insa a fost ucis de o lovitura la cap. Avea varsta de 45 de ani.. Avand o inaltime de 160 de centimetri si o greutate de circa 50 de kilograme, Oetzi avea statura medie pentru oamenii din epoca lui.

Felul cum a murit Oetzi a aprins de asemenea imaginatia cercetatorilor. Initial s-a crezut ca acesta a inghetat, surprins de un viscol. Examenele medicale la care a fost supusa mumia au oferit insa o alta imagine a mortii. Oetzi a fost victima unei crime sau a unei lupte. In corpul sau a fost gasit varful unei sageti din silex care i-a partuns prin umar, oprindu-se la putina distanta de plamanul stang. Rana ar fi fost mortala, pentru ca i-a penetrat o artera importanta a organismului care transporta sange de la inima spre mana stanga, iar Oetzi ar fi murit destul de repede, din cauza pierderii masive de sange. Insa lovitura care i-a grabit moartea a fost la cap. Urmele de sange de la patru oameni diferiti descoperite pe cutitul lui Oetzi par sa confirme ideea ca acesta a murit in urma unei lupte, probabil acesta primind o sageata in spate in timp ce incerca sa fuga de adversari.

In absenta tijei sagetii, unul dintre cercetatori, Dr Eduard Egarter Vigl, medic legist din Bolzano, a sugerat ca oricine ar fi tras sagetile, le-a rupt din corpul lui Oetzi, pentru a-si acoperi urmele si a nu fi descoperit.

×