x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    06 Feb 2008   •   00:00

6 februarie 2008

 

FRATTINI, ÎNAPOI LA ROMA? Franco Frattini, comi­sa­rul european pentru Justiţie, Secu­ri­tate şi Imigraţie, ar putea re­nunţa la Comisia Europeană în favoarea scenei politice italiene, informează publicaţia EU Obser­ver. Frattini, care este şi vice­pre­şe­dintele CE, a declarat că va cân­tări pe rând viitoarele sarcini politice şi “posibilitatea îndep­lini­rii lor”. El ar putea părăsi Bruxel­lesul pentru a reveni pe scena po­litică din Italia şi a-l susţine pe lide­rul de centru-dreapta Silvio Berlusconi în campania dinaintea alegerilor anticipate.

 

TORTURĂ à LA CIA. Direc­torul CIA, Michael Hayden, a recunoscut ieri că, în ultimii cinci ani, oamenii săi au recurs la practici ilegale de tortură pentru a con­vin­ge trei suspecţi Al-Qaida să vorbească. Este pentru prima dată când CIA recunoaşte aceste lu­c­ruri, aminteşte BBC. Hayden a spus, în faţa Congresului, că agen­ţii CIA a încercat să-i inti­mideze pe suspecţi, producân­du-le frică de înec, o prac­tică interzisă în SUA. 

 

INIŢIATIVå MINISTERIALÅ. Ministrul german de interne, Udo Nagel, fentează noua lege împotriva fumatului în spaţii publice. El a găsit o modalitate de a continua să fumeze în biroul personal, fără să încalce noua lege împotriva fumatului în spaţii publice, declarându-şi biroul drept "spaţiu pentru fumat", relatează Spiegel Online, citat de Mediafax.


SCANDAL ÎN FRANŢA. Banca franceză Societe Generale şi alte trei instituţii financiare sunt acuzate de spălare de bani în Franţa. Procesul a început luni şi nu are legătură cu scandalul fraudei de la Banca Societe Generale de 4,9 miliarde de euro. Preşedintele acestei bănci este acuzat de "complicitate la spălare de bani, proveniţi din fraude" şi riscă până la zece ani de închisoare.


MEDIU. Comisia Europeană a propus ieri îmbunătăţirea, modernizarea şi raţionalizarea sistemelor actuale de informaţii prin stabilirea unui sistem comun de informaţii de mediu în Uniunea Europeană, transmite Rompres. Sistemul are scopul de a interconecta mai bine toate fluxurile existente de informaţii şi de culegere a informaţiilor cu ajutorul unor instrumente moderne cum sunt internetul şi tehnologiile satelitare.


KOSOVO. Preşedintele Parlamentului European, germanul Hans-Gert Poettering, a cerut ieri Uniunii Europene ca, în contextul în care provincia Kosovo se pregăteşte să-şi declare independenţa, să adreseze "un semnal puternic" Serbiei pentru a-i arăta că "într-o bună zi va fi binevenită" în forul european, informează AFP, citată de Rompres. "În acest moment, obţinerea independenţei este inevitabilă, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru Serbia, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte politica externă a UE pe această temă", a spus Poettering.


BUGET-RECORD. Deficitul bugetar american se va dubla şi chiar tripla în 2008 şi în 2009 faţă de cel din 2007, ca urmare a încetinirii dramatice a ritmului de creştere economică, a anunţat preşedintele George W. Bush (foto). El a mărit cheltuielile militare în detrimentul celor interne, sociale. Bugetul pe 2009 va ajunge la 3.100 de miliarde de dolari, în timp ce 2008 se va încheia cu un deficit de 412 miliarde.


ALEGERI ANTICIPATE. Italia se pregăteşte de alegeri anticipate, după ce preşedintele Senatului italian, Franco Marini, a anunţat că nu a ajuns la nici un rezultat în negocierile cu partidele în ceea ce priveşte rezolvarea crizei politice. Ieri, preşedintele Giorgio Napolitano i-a convocat pe preşedinţii Senatului, Franco Marini, şi Camerei Deputaţilor, Fausto Bertinotti, în vederea dizolvării Parlamentului. Dizolvarea Legislativului va antrena, în termen de 45 până la 70 de zile, organizarea de noi alegeri.

×
Subiecte în articol: externe