x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

15 Sep 2006   •   00:00
MOSCOVA - Asasinat la comanda
Vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei a decedat la spital ieri-dimineata din cauza ranilor suferite dupa ce a fost impuscat miercuri de barbati inarmati, in fata unui stadion din Moscova. Andrei Kozlov fusese supus unei operatii de urgenta pentru tratarea ranilor de la cap si din zona stomacului dupa atacul in care soferul sau a fost ucis.

TRANSNISTRIA - Despre "integrarea cu Rusia"
Calea catre integrarea cu Rusia este o alegere constienta a populatiei din regiunea transnistreana, a declarat liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, despre referendumul pentru independenta de duminica. Buletinele de vot contin doua intrebari: "Credeti ca este posibila continuarea politicii de recunoastere internationala a regiunii transnistrene si unificarea cu Rusia?" si "Credeti ca este posibil ca regiunea transnistreana sa devina parte a Moldovei?". Romania a anuntat ca nu va recunoaste rezultatele referendumului.

FRANTA - Ratificarea, la 3 octombrie
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ca a primit confirmarea datei de 3 octombrie ca moment in care Tratatul de Aderare a Romaniei la UE va fi ratificat de Senatul francez. Ea a precizat ca, "in ceea ce priveste ratificarea Tratatului de Aderare, nu se preconizeaza nici un fel de intarziere sau vreo problema".

IRAK - Saddam nu era dictator
Presedintele tribunalului care-l judeca pe Saddam Hussein considera ca acesta nu era "un dictator". In momentul in care un martor kurd povestea judecatorilor ca a mers la Saddam pentru a-l intreba ce se intamplase cu rudele sale ucise in campania din Anfal in perioada 1987-1988, fostul presedinte a intervenit si l-a intrebat: "De ce ai incercat sa vii la mine daca stiai ca eram un dictator?". In acel moment, judecatorul al-Ameri i-a replicat amical lui Saddam: "Nu erati un dictator".

PROTEST. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a protestat, intr-o scrisoare, fata de prezentarea, de o comisie a Congresului SUA, de informatii false referitoare la programul nuclear iranian. Raportul prezenta Iranul ca pe o amenintare strategica, dar "are in componenta informatii eronate, inselatoare si nedovedite", arata scrisoarea. Potrivit AIEA, acest raport afirma ca Iranul imbogateste uraniu de calitate militara, in timp ce inspectiile autoritatii nucleare a ONU au stabilit ca Teheranul nu imbogateste uraniu decat in proportie de 3,6%.

SOFIA. In ultimele sase saptamani, cetatenii bulgari au semnalat peste 3.000 de cazuri de coruptie, a declarat ministrul de Interne. Cazurile implica administratori si directori de mari companii, precum furnizorul de energie termo-electrica a Sofiei.

OPOZITIE. Noul premier ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat ca guvernul depune eforturi pentru consolidarea relatiilor cu NATO, dar ca sprijinul populatiei fata de aderarea la alianta militara occidentala este foarte scazut.

AMENINTARE. Numarul doi in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a amenintat Franta in ultimul sau mesaj video, dupa cooptarea in reteaua terorista a miscarii algeriene Grupul salafist pentru predica si lupta (GSPC). Zawahiri a spus ca GSPC va fi "un spin in gatul cruciatilor".
×
Subiecte în articol: externe