x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Irina Cristea    |    13 Mai 2008   •   00:00

13 mai 2008



LIBAN. Armata libaneză face toate demersurile pentru a pune capăt violenţelor din capitala Beirut. Militarii au fost detaşaţi în număr mare pentru a determina retragerea miliţiilor Hezbollah, care preluaseră, prin forţă, controlul asupra mai multor cartiere din vestul oraşului. Opt persoane au murit în urma schimburilor de focuri de ieri. Miniştrii de Externe ai statelor din Liga Arabă cer încetarea imediată a violenţelor care au făcut 42 de morţi şi 160 de răniţi în cinci zile.

RUSIA. Fostul preşedinte rus Vladimir Putin, devenit premier, a prezentat un Executiv pe a cărui listă se regăsesc mai multe nume din guvernul precedent. Astfel, fostul premier Viktor Zubkov a devenit prim-vicepremier, fostul prim-vicepremier, Serghei Ivanov, deţine funcţia de vicepremier, iar fostul ministru al Apărării, Anatoli Serdiukov, îşi păstrează şi el funcţia în noul guvern. În funcţie rămîn şi actualii miniştri, cel de Externe, Serghei Lavrov, şi cel de Finanţe, Aleksei Kudrin.

RATIFICARE. Preşedintele slovac Ivan Gasparovici a parafat Tratatul de la Lisabona, încheind, astfel, procesul de ratificare de către Bratislava a documentului. Tratatul, al cărui scop e reformarea instituţiilor europene pentru a facilita funcţionarea UE cu 27 de membri, fusese ratificat de Parlament la 10 aprilie. Slovacia este a 13-a ţară care aprobă documentul.

×
Subiecte în articol: externe