x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

09 Sep 2006   •   00:00
DEMISIE - Aubenas pleaca
Jurnalista Florence Aubenas (foto), celebra in toata lumea dupa ce a fost rapita in Irak, doreste sa plece de la publicatia franceza Liberation, impreuna cu Jean Hatzfeld, Antoine de Baecque, redactor-sef adjunct pentru cultura, si Dominique Simonnot, fost presedinte al societatii redactorilor. Potrivit Le Monde, cei patru ziaristi si-au anuntat plecarea pentru ca nu sunt de acord cu directia catre care se indreapta publicatia.

COPIL ROMAN - "Rupt" de familia adoptiva
Un caz de adoptie internationala a unui copil orfan roman a fost redeschis de justitie, dupa ce pe langa autoritatile de la Bucuresti s-au facut presiuni diplomatice, scrie presa neozeelandeza. Iani Linguar fusese dat in ingrijire acum cinci ani Alanei Cleland, cetateana neozeelandeza. El si-a petrecut doi ani alaturi de parintii adoptivi, iar acum 18 luni a fost readus in Romania la cererea autoritatilor. Familia adoptiva a reusit sa redeschida cazul si spera ca Iani sa-si petreaca Craciunul acasa. (Maria Toader)

LIBAN - Blocada ridicata
Israelul a ridicat ieri blocada maritima impusa Libanului, a anuntat Miri Eisin, purtatorul de cuvant al premierului israelian Ehud Olmert, informeaza AFP. "Navele israeliene au primit ordin sa predea implementarea embargoului catre forta internationala. Comunitatea internationala va continua sa aplice embargoul maritim asupra armamentului impus Libanului", a explicat Eisin. Forta navala a ONU, sub conducerea Italiei, a preluat responsabilitatea in acest sector. (Maria Toader)

BULGARIA - Atentat dejucat
Bulgaria a zadarnicit la sfarsitul lunii august un complot care viza deturnarea unui avion ce se deplasa pe ruta Varna-Moscova, relateaza site-ul Novinite.com. Autoritatile bulgare au descoperit cartuse in bagajele unui cetatean strain, a anuntat Nikolai Hristov, de la postul de radio Darik News, citandu-l pe comisarul Veselin Petrov. Una dintre cele doua companii ruse care asigurau zboruri in acea zi pe ruta Varna-Moscova, Sibir Airlines, a negat existenta acestui incident.

PIATA MUNCII - Fara restrictii
Nikolaus van der Pas, director general pentru Ocuparea Fortei de Munca, Politici Sociale si Sanse Egale in cadrul Comisiei Europene, a declarat ieri, la Bucuresti, ca nu are motive sa recomande Executivului UE sa includa restrictii speciale privind forta de munca, in raportul de la 26 septembrie, potrivit Mediafax. El s-a declarat impresionat de "abordarea constructiva" a responsabililor romani cu care s-a intalnit, de "eforturile considerabile" facute in ultimul an, dar si de "ceea ce mai ramane de facut".

PENTRU STEVE - Doliu kaki
Fanii "vanatorului de crocodili" Steve Irwin, care a decedat la inceputul acestei saptamani, au cerut australienilor sa omagieze memoria acestuia prin purtarea de haine de culoare kaki, scrie AFP. Initiativa a fost lansata pe internet, unde fanii lui Steve au lansat scrisori prin care cereau tuturor pasionatilor sa poarte "un obiect de imbracaminte kaki in memoria unui mare om".

IRAK - Slovacii se retrag

Slovacia va retrage, in termen de sase luni, 100 de militari din Irak, a anuntat ministrul slovac de Externe, Jan Kubis, citat de AFP. Kubis a precizat ca Slovacia s-ar putea implica ulterior in pregatirea soldatilor irakieni. Zebari si-a exprimat speranta ca fortele irakiene vor fi capabile, pana la sfarsitul anului, sa asigure securitatea in intreaga tara. Slovacia a trimis in iulie 2003 un contingent de 105 militari in Irak, majoritatea participand la operatiuni de deminare in regiunea Diwaniyah.

AFGANISTAN - Atac la Kabul

Atentatul sinucigas cu masina-capcana de ieri de la Kabul a provocat moartea a 16 persoane, dintre care doi militari americani si pana la sapte cetateni straini, au anuntat politia afgana si martori oculari, citati de Reuters. Explozia a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate si mai bine protejate strazi din Kabul, in apropiere de ambasada americana din Afganistan.

SPECULATII - Soarta rapitilor

Cei doi soldati israelieni rapiti de gruparea Hezbollah ar putea fi tinuti captivi intr-un buncar al militiilor libaneze, potrivit cotidianului The Guardian. La scurt timp dupa rapire, au existat speculatii potrivit carora cei doi ar fi fost transferati in Iran sau Siria. Insa Alistair Crooke, fost agent MI6, fost negociator cu Hezbollah, crede ca militarii israelieni sunt tinuti captivi intr-un loc foarte discret si bine pazit si este putin probabil sa fi fost mutati, deoarece sistemele de monitorizare de care dispune Israelul in Liban i-ar putea localiza imediat.

EXPLOZII - 35 de morti in India

O serie de explozii care au avut loc in Maharashtra, la 260 de kilometri nord-est de Bombay, a provocat moartea a peste 35 de persoane si ranirea a 50, a afirmat primarul localitatii, Asif Sheikh. Potrivit autoritatilor locale, mare parte din victime sunt copii si tineri. Doua dintre explozii s-au produs intr-o moschee unde oamenii se adunasera in numar mare pentru rugaciunile de vineri. O a treia deflagratie a avut loc intr-un cimitir.

RAPORT - Saddam n-a colaborat
Fostul presedinte irakian Saddam Hussein nu a avut legaturi cu Al-Qaeda, deoarece nu avea incredere in aceasta organizatie, potrivit unui raport al Senatului SUA, care contrazice mai multe afirmatii ale administratiei George W. Bush, relateaza AFP. "(...) Saddam ii considera pe extremistii islamici drept amenintari la adresa regimului sau", si a refuzat sa le acorde ajutor material sau operational, subliniaza raportul. (Maria Toader)

OPTIMIST - Verheugen ne imbarbateaza
Romania si Bulgaria vor adera la UE la 1 ianuarie 2007, a declarat ieri comisarul european pentru Industrie, Guenter Verheugen, relateaza Reuters. Fost comisar pentru Extindere, Verheugen s-a declarat increzator in faptul ca majoritatea delegatilor Parlamentului European va vota in favoarea integrarii celor doua state. "In cadrul Comisiei Europene, procesul decizional s-a incheiat", a explicat oficialul, adaugand ca nimic rau nu se mai poate produce in acest stadiu. (Maria Toader)
×
Subiecte în articol: externe