x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

04 Iul 2008   •   00:00

4 iulie 2008



TORTURĂ DE VOIE. Jurnalistul britanic Christopher Hitchens s-a supus tehnicii de interogare care "simulează înecul" folosită de SUA pe parcursul anchetelor cu suspecţii de terorism şi a calificat-o drept tortură, într-un articol din revista americană Vanity Fair, scrie AFP. "Dacă «simularea înecului» nu este tortură, atunci nimic nu este", scrie Hitchens în articolul său. Pentru a experimenta metoda, Hitchens s-a pus la dispoziţia forţelor speciale care îi pregătesc pe militarii americani să reziste la tortură în cazul în care ar fi capturaţi.

CONTRACT. Oficiali ai Administraţiei George W. Bush au permis unei companii petroliere, Hunt Oil, să încheie un contract cu guvernul autonom kurd, deşi Departamentul de Stat avertizase că o asemenea acţiune ar încălca legislaţia irakiană, arată documente oficiale citate de Washington Post. Henry Waxman, preşedintele Comisiei pentru supravegherea reformelor guvernamentale din Camera Reprezentanţilor, a prezentat miercuri o serie de documente şi e-mail-uri care demonstrează că, timp de patru luni, oficiali din cadrul Departamentului Comerţului au avut cunoştinţă de negocierile companiei Hunt Oil, dar nu au avut obiecţii.

SUSPECT. Un algerian suspectat de legături cu Osama ben Laden şi de comploturi teroriste în Statele Unite şi Franţa a fost eliberat pe cauţiune după mai mult de şapte ani de detenţie în Marea Britanie, informează Reuters. Deşi numele său a fost menţionat frecvent în tribunale şi chiar în presă, suspectul poate fi identificat doar cu iniţiala "U", în virtutea legii britanice pentru cazuri de deportare. În vîrstă de 45 de ani, "U‘‘ a fost arestat la Aeroportul Heathrow în februarie 2001, în timp ce încerca să plece spre Arabia Saudită cu un paşaport fals. Londra susţine că suspectul a participat din 1996 la operaţiuni teroriste, avînd legături directe cu Osama ben Laden.

×
Subiecte în articol: externe