x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

12 Iul 2008   •   00:00
Info

12 iulie 2008:Coreea de Sud a suspendat ieri toate că­lă­to­riile cetăţenilor ei în localităţile din Coreea de Nord deschise tu­riş­ti­lor din Sud, după decesul unei fe­mei sud-coreene, împuşcată de un soldat al regimului comunist pentru că turista ar fi intrat într-o zo­nă militară interzisă

“RECESIUNE MIN­TA­LĂ”. Candidatul democrat la ale­ge­rile prezidenţiale din Statele Unite, Ba­rack Obama, a criticat ieri declaraţiile unui consilier pe pro­bleme economice al rivalului său republican John McCain, care i-a calificat pe cetăţenii americani drept nişte “smiorcăiţi”, “victime ale recesiunii mintale”, a relatat AFP. După declaraţiile fostului senator Phil Gramm, unul dintre consilierii lui McCain pe probleme economice, echipa lui Obama a afirmat că republicanii nu sînt conştienţi de dificultăţile cu care se confruntă populaţia. “Cred că este timpul să avem un preşedinte care nu neagă problemele noastre sau care nu dă vina pe poporul american, ci dimpotrivă, îşi asumă responsabilitatea şi face tot ceea ce trebuie pentru a le soluţiona”, a spus Obama. “Phil Gramm nu a vorbit în numele meu, eu vorbesc pentru mine. Şi nu sînt deloc de acord cu cele spuse de el”, s-a apărat McCain.


TURISM MORTAL. Coreea de Sud a suspendat ieri toate că­lă­to­riile cetăţenilor ei în localităţile din Coreea de Nord deschise tu­riş­ti­lor din Sud, după decesul unei fe­mei sud-coreene, împuşcată de un soldat al regimului comunist pentru că turista ar fi intrat într-o zo­nă militară interzisă, a transmis AFP. Femeia, în vîrstă de 53 de ani, a fost omorîtă pe Muntele Kum­gang. Coreea de Sud a deschis o anchetă.


RECONSTRUCŢIA KO­SO­VO. Comisia Europeană a anunţat ieri, la deschiderea unei conferinţe internaţionale a donatorilor, că acordă 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia econo­mi­că în Kosovo, pînă în 2011. “Uniunea Europeană este dispusă să promită 500 de mi­lioane de euro”, a anunţat comi­sarul pentru Extindere, Olli Rehn, citat de AFP. Rehn şi-a reiterat speranţa de a colecta un miliard de euro pentru a finanţa parţial un program de dezvoltare social-economică pe trei ani (2009-2011), elaborat chiar de Kosovo.


RACHETE SF. Iranul a trucat imaginile de la testele cu ra­che­te efectuate miercuri, a relatat AFP citînd un expert al Institutului Internaţional pentru Studii Stra­tegice. Într-o fotografie dată publicităţii de Gardienii Re­vo­lu­ţi­ei, gruparea de elită a forţelor ira­ni­ene, a patra rachetă pare a fi fost adăugată prin reluarea unor elemente ale celorlalte trei. Mark Fitzpatrick spune că Iranul a trucat imaginea pentru a ascunde un eventual eşec al lansării şi pentru a exagera informaţiile despre arsenalul său de rachete. Iranul anun­ţa­se că a testat inclusiv o nouă ra­che­tă Shahab 3, care poate lovi ţin­te la 2.000 km. Or, potrivit lui Fitzpatrick, Shahab 3 are o rază de 1.300 km care poate fi extinsă la 2.000 km doar cu o ogivă mai uşoară.

 

AMBASADOR RETRAS. Ambasadorul Georgiei în Rusia, Erosi Kiţmarişvili, a părăsit Moscova la 11 iulie, a relatat Mediafax care citează ediţia electronică a ziarului Kommersant care preia RIA Novosti. Decizia a survenit în urma unei noi escaladări a conflictelor cu provinciile sale separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Cauza imediată a constituit-o faptul ca Rusia a recunoscut efectuarea unor zboruri ale unor avioane de luptă deasupra Osetiei de Sud. Georgia a cerut convocarea unei "reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU", a relatat AFP. Situaţia s-a agravat în teritoriile separatiste proruse, pe fondul rivalităţii dintre SUA, care susţin aderarea Georgiei la NATO, şi Rusia, acuzată de Tbilisi că vrea să anexeze aceste teritorii.

 

×
Subiecte în articol: externe