x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Oct 2008   •   00:00

Iranul este în negocieri cu Austria pentru a participa la proiectul Nabucco, deşi are şi un proiect propriu pentru transportul de gaze în Europa, a anunţat Ministerul iranian de Externe, potrivit Rador.



PAPA IOAN PAUL AL II-LEA, ÎNJUNGHIAT ÎN 1982
Fostul Papă Ioan Paul al II-lea a supravieţuit şi unei a doua tentative de asasinat, când a fost rănit cu un cuţit de un preot în 1982, la un an după ce a fost împuşcat în Piaţa San Pietro, însă acest atac a fost ţinut secret, potrivit mărturiilor fostului său secretar personal, Stanislaw Dziwisz, care acum este cardinal de Cracovia, într-un film documentar, a relatat Reuters.
Filmul, numit "Mărturia", şi narat de actorul britanic Michael York, este ecranizarea memoriilor publicate de Dziwisz anul trecut, dar cu unele adăugiri, "Mărturia" având premiera oficială joi, la Vatican, în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea. La 12 mai 1982, Papa vizita oraşul sfânt Fatima din Portugalia, pentru a se ruga şi mulţumi Fecioarei că supravieţuise tentativei de asasinat de la 13 mai 1981, când fusese împuşcat în Piaţa San Pietro de turcul Mehmert Ali Agca. Un nebun preot spaniol ultraconservator, Juan Fernandez Krohn, l-a atacat pe Papa cu un pumnal, însă a fost doborât de poliţişti şi arestat.

IRANUL NEGOCIAZĂ CU AUSTRIA PENTRU NABUCCO
Iranul este în negocieri cu Austria pentru a participa la proiectul Nabucco, deşi are şi un proiect propriu pentru transportul de gaze în Europa, a anunţat Ministerul iranian de Externe, potrivit Rador. Iranul este în negocieri directe cu OMV pentru a participa la Nabucco în calitate de sursă de gaz. Ministrul adjunct de Externe, Mehdi Safari, a explicat că fără Iran Nabucco nu este posibil.  

DIRECTORII DE LA AIG, LA VÂNĂTOARE ÎN ANGLIA
Directori de la asiguratorul american AIG au plecat la o vânătoare în Anglia, pentru care compania a plătit 86.000 de dolari, la doar câteva zile după ce grupul a fost salvat de autorităţile din SUA printr-un ajutor de 37,8 miliarde de dolari, a declarat procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo, citat de FoxNews. Cuomo a anunţat o anchetă. Săptămâna trecută, Casa Albă s-a declarat scandalizată de "excesele" directorilor grupului AIG, care au plecat într-o vacanţă de lux la doar câteva zile după ce grupul a fost salvat de autorităţi cu suma de 85 de miliarde de dolari. Factura pentru această vacanţă a fost de 440.000 de dolari.

PHENIANUL AMENINŢĂ
Coreea de Nord a ameninţat că va întrerupe orice relaţie cu Coreea de Sud, denunţând politica ostilă a Guvernului conservator de la Seul, a anunţat publicaţia oficială a regimului de la Phenian, citată de AFP. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat de la venirea la putere, în februarie, a preşedintelui sud-coreean Lee Myung-bak, care pledează pentru o linie intransigentă faţă de Phenian.

ANCHETĂ PRIVIND DISPARIŢIILE DIN TIMPUL LUI FRANCO
Judecătorul spaniol Baltasar Garzon a demarat o anchetă criminalistică privind soarta a zeci de mii de oameni care au dispărut în timpul războiului civil spaniol şi a dictaturii generalului Franco, a informat AFP. Garzon a mai cerut deschiderea mai multor gropi comune. Acţiunea este controversată, consideră presa din Spania, care susţine că a existat dintotdeauna o înţelegere tacită între partidele spaniole de a nu dezgropa prea multe amănunte din timpul războiului civil, respectiv era Franco.

×
Subiecte în articol: externe