x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

23 Aug 2006   •   00:00
TRUPE ROMANESTI. Israelul ar saluta o eventuala decizie a Romaniei de a participa la Forta internationala ONU din Liban, a apreciat ieri ambasadorul israelian la Bucuresti, doamna Rodica Radian Gordon. Ea a precizat insa ca Forta internationala trebuie sa aiba un mandat puternic, iar Guvernul libanez sa beneficieze de sustinerea acesteia in vederea exercitarii suveranitatii asupra teritoriului national.

CEHIA. Serviciile secrete comuniste l-au supravegheat atent pe liderul Primaverii de la Praga, Alexandr Dubcek, in timpul mandatului sau de ambasador in Turcia, se arata in documentele date publicitatii de actualele servicii de informatii cehe. Biroul pentru Informatii si Relatii Externe (UZSI) a dat publicitatii aceste informatii la 38 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia, la 21 august 1968. Acestea au inlaturat de la putere miscarea comunista reformista, eveniment cunoscut sub numele de Primavara de la Praga, al carei protagonist a fost Dubcek.

PROBA. Politia a descoperit in locuintele celor 11 inculpati in complotul terorist dejucat in Marea Britanie echipament folosit in scopul fabricarii unor bombe artizanale si materiale video in care acestia se prezentau drept martiri ai islamului. Politistii au descoperit de asemenea bilete de avion la locuintele celor 11 suspecti inculpati luni.

POPOR NON GRATA. Socialistul Yasen Penchev, membru in Parlamentul bulgar, doreste sa "salveze" posturile de radio locale de sub dominatia celor straine, din Romania si Turcia, care ar invada spatiul radio din Bulgaria, informeaza novinite.com. Panchev ii va cere ministrului bulgar al Transporturilor, Petar Mutafchiev, sa gaseasca o modalitate de a limita accesul posturilor de radio straine in Bulgaria.

PERCHEZITIE. Politia israeliana a efectuat, luni seara, o perchezitie in resedinta din Ierusalim a presedintelui tarii, Moshe Katsav, confiscand computere si documente in cadrul investigatiei referitoare la acuzatiile de abuz sexual. O fosta functionara din cadrul biroului prezidential sustine ca Moshe Katsav s-a folosit de functia privilegiata pe care o detine pentru a o forta sa intretina relatii sexuale cu el. In urma plangerii inaintate la politie, Katsav risca sa fie acuzat de viol. Presedintele va fi anchetat in cursul zilei de azi.

SCAD EFECTIVELE. Marea Britanie ar putea reduce la jumatate efectivele sale din Irak pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor, fiind posibila predarea responsabilitatii asupra operatiunilor din sudul tarii fortelor irakiene, in termen de noua luni, a declarat un comandant britanic. Oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca este posibil ca Marea Britanie sa lase in zona aproximativ 3.000-4.000 de militari, intr-o singura locatie.

IN ASTEPTAREA VIZELOR. Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy, regreta situatiile aparute in ultimul timp, cand zeci de romani au dormit pe strazi in asteptarea unei vize de lucru in peninsula, si spune ca singurul lucru pe care il poate face pentru ei este imbunatatirea sistemului. "Noi am fost asaltati de un numar mare de solicitari. Dar avem mijloacele pentru a efectua procedurile in conditii mai bune", a adaugat Pablo Garcia-Berdoy.

RETRAGERE. Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, a demisionat din organizatia la a carei fondare a contribuit in 1980, a anuntat un responsabil sindical. Plecarea sa nu este o surpriza. Anul trecut, in timpul ceremoniilor care marcau implinirea a 25 de ani de la fondarea sindicatului, Lech Walesa declara: "Nu mai este sindicatul meu. O alta epoca, alti oameni, alte probleme. Sunt, in continuare, un revolutionar".
×
Subiecte în articol: externe