x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Mar 2006   •   00:00

6 martie 2006

INTEROGATI IN EUROPA. Membri Al-Qaeda si suspecti de terorism au fost interogati clandestin in Europa, au recunoscut responsabili americani citati in editia online a ziarului Washington Times. Oficialii au respins insa existenta in Europa a unor centre de detentie secrete permanente asa cum se afirma de cateva luni in anumite publicatii straine. Washingtonul a catalogat ca false speculatiile privind existenta inchisorilor secrete pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le-ar avea in Europa. Scandalul a aparut in noiembrie 2005, dupa ce presa americana a dezvaluit ca CIA opereaza curse aeriene secrete pentru transportul detinutilor in mai multe tari europene, intre care si Romania. (Anca Aldea)

AMENINTARI. Ayman al-Zawahiri, numarul doi in reteaua Al-Qaeda, ameninta din nou Occidentul. El i-a chemat pe musulmani la atentate dure asemenea celor din New York, Washington, Londra si Madrid. In doua inregistrari difuzate pe internet si la Al-Jazeera, Zawahiri a cerut miscarii radicale palestiniene Hamas "sa continue lupta armata" si sa nu accepte "acordurile de capitulare" in fata Israelului. Al-qaedanul a facut totodata apel la lumea musulmana sa boicoteze tarile unde s-au publicat controversatele caricaturi ale profetului Mahomet. (Maria Toader)

SEDUSI DE IUDAISM. Un descendent al lui Hermann Goering, fostul om de incredere al lui Hitler, s-a convertit la iudaism, noteaza The Independent. Matthias Goering, in varsta de 49 de ani, consuma numai mancare cuser, sarbatoreste Sabbatul si ia cursuri de ebraica. Cazul sau nu este singular. Inclusiv fiica lui Heinrich Himmler a imbratisat iudaismul, dupa ce s-a maritat cu un evreu. (Irina Cristea)

IN TURNEU. Aflat in vizita in Pakistan pentru o zi, presedintele american, George W.Bush, a laudat autoritatile de la Islamabad pentru "curajoasa decizie" de a se alatura razboiului impotriva terorismului, dar a tinut sa sublinieze ca mai au mult de luptat pentru a invinge organizatia terorista Al-Qaeda. In afara de discutiile oficiale cu liderul pakistanez, Pervez Musharraf, presedintele Bush a facut deliciul presei prin tentativele sale nereusite de a juca cricket, starnind in acelasi timp rasul, dar si teama audientei, din cauza mingilor pe care le-a aruncat la intamplare prin copaci. (Maria Toader)

POFTE DE RAPITORI. Patronul clubului Chelsea, Roman Abramovici, este principala tinta a rapitorilor in Marea Britanie, se arata intr-un raport al politiei engleze. Abramovici i-a devansat in acest clasament pe premierul Tony Blair, regina Elisabeta a II-a si printul William. Magnatul rus, in varsta de 38 de ani are o avere de peste 18 miliarde de lire sterline. (Irina Cristea)

NAMETI. Aeroportul international din München, Germania, a fost inchis temporar, la sfarsitul saptamanii, din cauza unei furtuni foarte puternice. Caderile imense de zapada din ultimele zile au paralizat, de fapt, tot sudul tarii, transmite Deutsche Welle. Potrivit autoritatilor locale, au fost inregistrate cel putin 160 de accidente rutiere si doi oameni si-au pierdut viata. Previziunile serviciului meteo sunt sumbre. Specialistii avertizeaza ca va continua sa ninga in sudul Germaniei. (Anca Aldea)

MASURI DURE. Olanda ar putea sa devina prima tara din lume care va legaliza eutanasia in cazul nou-nascutilor. O comisie speciala a fost deja insarcinata sa stabileasca regulile dupa care se va pune in aplicare aceasta practica, scrie ziarul britanic Times, care aminteste ca in Olanda este legala eutanasia adultilor. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe