x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Feb 2006   •   00:00

6 februarie 2006

PUSI IN LIBERTATE. Americanii vor elibera, in doua saptamani, inca un grup de prizonieri aflati in inchisorile administrate de SUA in Irak. Oficialii americani nu au precizat numarul detinutilor carora li se va reda libertatea si nu au spus nici daca printre ei se afla si femei. Decizia de a elibera detinutii a fost luata de o comisie multipartita (forta multinationala si ministerele irakiene de Justitie, Interne si pentru Drepturile Omului), care se reuneste la intervale regulate pentru a examina dosarele prizonierilor. O asemenea decizie ar putea facilita eliberarea ziaristei americane Jill Caroll, rapita la 7 ianuarie. Gruparea care a luat-o ostatica a cerut eliberarea tuturor detinutelor irakiene. Numarul total al femeilor detinute de fortele americane fusese estimat la noua, dintre care cinci au fost eliberate la 26 ianuarie.

ATAC IN AUTOBUZ. Un tanar palestinian a injunghiat mortal o femeie si a ranit alte patru persoane intr-un microbuz ce se indrepta spre Tel Aviv. Atacatorul s-a ridicat brusc de pe scaun si a inceput sa infiga cutitul in pasagerii aflati in apropierea sa. El a fost repede dezarmat de restul calatorilor, insa nu inainte de a fi apucat deja sa ucida. Oamenii l-au batut bine si l-au predat autoritatilor.

LA COLT. Transmiterea dosarului nuclear iranian la Consiliul de Securitate al Organziatiei Natiunilor Unite (ONU) reprezinta "un mesaj clar" adresat Republicii islamice, acela ca lumea nu ii va permite sa dispuna de arme nucleare, a declarat presedintele SUA, George W. Bush (foto). Liderul de la casa Alba a precizat ca diplomatia inca poate reprezenta o solutie in acest caz. "Speram ca regimul iranian va tine cont de acest mesaj clar. Lumea va fi pregatita daca Iranul va continua actiunile sale pentru obtinerea de arme nucleare", a punctat si secretarul de Stat, Condoleezza Rice.

BUSCULADA. Aproape 90 de oameni au murit calcati in picioare in urma unei busculade iscate la intrarea intr-un stadion din capitala filipineza Manila. Responsabili ai Crucii Rosii au anuntat ca au fost confirmate 88 de decese, iar ministrul Sanatatii, Francisco Duque, a informat ca 201 persoane sunt ranite. Victimele incercau, alaturi de alte mii de persoane, sa intre pe stadionul unde avea loc o emisiune de televiziune de mare audienta care implica si o tombola. Deocamdata nu se stie daca oamenii s-au speriat de o amenintare cu bomba sau daca imbulzeala s-a datorat proastei organizari.

Grupaj realizat de Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe