x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

01 Feb 2006   •   00:00
RETRAGERE. Japonia intentioneaza sa-si retraga trupele din Irak pana la sfarsitul lunii mai, a anuntat cotidianul nipon Sankei, care precizeaza ca militarii vor incepe sa paraseasca aceasta zona de conflict incepand din luna martie. Premierul nipon Junichiro Koizumi va lua decizia finala in legatura cu aceasta problema dupa ce va avea consultari cu Marea Britanie si Australia, care asigura securitatea celor aproximativ 600 de militari niponi, desfasurati in sudul Irakului. Acestia participa, din 2004, la operatiunile umanitare si de reconstructie din Samawa, o zona siita, situata la 250 kilometri sud-est de Bagdad.

ACUZATII. Autoritatile poloneze au acuzat de neglijenta firma care detine complexul expozitional din Chorzow, al carui acoperis s-a prabusit sambata, provocand moartea a 62 de persoane. "Mai multe iesiri de siguranta erau blocate", a afirmat ministrul Justitiei, Zbigniew Ziebro, intr-o conferinta de presa. "Ferestrele si usile au fost asaltate de oamenii care voiau sa fuga sau de echipele de salvare", a adaugat el. Ministrul le-a aratat jurnalistilor o imensa bucata de gheata descoperita pe acoperis. "Pe aproape tot acoperisul exista un strat gros de gheata. Am da dovada de naivitate daca am afirma ca starea acoperisului nu a influentat ceea ce s-a intamplat", a afirmat ministrul.

NU SE VAND. Gruparea Hamas nu va ceda "santajului" exercitat de UE sau Statele Unite si "nu isi va abandona principiile si lupta" in schimbul unui ajutor financiar international, a anuntat Khaled Mechaal, seful Biroului politic al miscarii, citat de The Guardian. Reuniti luni la Londra, reprezentantii Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene si ONU au cerut miscarii Hamas sa renunte la violenta, sa recunoasca Israelul si sa respecte Foaia de parcurs, in cazul in care doresc ca Autoritatea Palestiniana sa beneficieze in continuare de ajutor international.

IMPLORARE. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o noua inregistrare video cu jurnalista americana Jill Carrol, rapita la 7 ianuarie de gruparea rebela irakiana Brigazile Razbunarii. Militantii au cerut eliberarea detinutelor irakiene in schimbul eliberarii tinerei jurnaliste. Jill Carrol, care ii roaga pe cetatenii americani sa faca presiuni pentru eliberarea acestor detinute. Ultimatumul dat de rebelii irakieni a expirat in urma cu 10 zile. (Camelia Muntean)

×
Subiecte în articol: externe