x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

31 Ian 2006   •   00:00

31 decembrie 2006

BAZELE BULGARE. Dupa ce Romania a semnat in luna decembrie acordul deschiderii unor baze americane pe teritoriul sau, in Bulgaria se pregateste un eveniment similar. Autoritatile de la Sofia ar putea sa semneze acordul privind infiintarea a doua baze militare americane pe teritorul sau abia la sfarsitul lui aprilie. Este vorba depre infiintarea unor tabere de antrenament la baza aeriana de la Bezmer si la poligonul Novo Selo, situat in apropiere de frontiera cu Turcia.

TITULESCU, LA TURCI. O efigie a politicianului si diplomatului roman Nicolae Titulescu va fi dezvelita maine pe Bulevardul Ataturk din Ankara, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu. Evenimentul se desfasoara in contextul comemorarii a 65 de ani de la trecerea in nefiinta a diplomatului, de numele caruia se leaga incheierea Pactului Intelegerii Balcanice si semnarea, in 1933, a Tratatului de Prietenie, Neagresiune, Arbitraj si Conciliere dintre Romania si Republica Turcia.

PLUTESC IN DERIVA. Aproape 500 de rusi pasionati de pescuitul la copca, izolati pe o placa de gheata, plutesc in deriva in largul insulei Sahalin din Marea Ohotsk, situata in Extremul Orient rus, potrivit AFP. Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a trimis deja un avion si mai multe elicoptere pentru a participa la operatiunile de salvare. Pana la inchiderea editiei, echipele de interventie au reusit sa aduca la tarm peste 30 de pescari, dar eforturile de salvare sunt complicate de vantul care impinge banchiza in larg.

SANCTIUNI. Israelul a decis sa inghete fondurile destinate Autoritatii Palestiniene, de teama ca banii ar ajunge la teroristi. Premierul israelian, Ehud Olmert, a explicat ca Israelul nu poate permite transferul de fonduri care pot finanta atentate teroriste contra civililor israelieni. El a facut referire la o transa de 200 de milioane de shekeli (35 de milioane de dolari), care ar fi trebuit transferati maine Autoritatii Palestiniene. Decizia este urmarea castigarii de miscarea radicala islamista Hamas a alegerilor legislative de la 25 ianuarie. Fondurile corespund, potrivit AFP, TVA-ului si drepturilor vamale de la produsele importate din teritoriile palestiniene si care tranziteaza Israelul. Miscarea Hamas, responsabila de majoritatea atacurilor sinucigase antiisraeliene in timpul Intifadei, a anuntat ca refuza sa se dezarmeze si platforma sa preconizeaza distrugerea Israelului.

×
Subiecte în articol: externe