x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

23 Ian 2006   •   00:00

23 ianuarie 2006

RAPIRE. O grupare islamista l-a rapit pe fiul unui oficial cu rang inalt din Ministerul irakian al Apararii si ameninta ca-l va ucide, daca fortele de securitate irakiene nu inceteaza cooperarea cu armata americana. Gruparea care revendica rapirea este una putin cunoscuta - Escadronul Razbunarii.

TENSIUNI. Israelul a inasprit totul la adresa Iranului, lasand sa se inteleaga ca, in caz de esec al eforturilor diplomatice, ar putea recurge la lovituri militare pentru a impiedica Teheranul sa se doteze cu arma nucleara.

SUCCES. O carte scrisa de americanul William Blum si care critica politica externa a Statelor Unite a inregistrat o crestere spectaculoasa a vanzarilor dupa ce a fost mentionata de Osama ben Laden intr-o inregistrare recenta. Cartea "Rogue State: A Guide to the World’s Only Superpower" a lui William Blum se afla pe locul 209.000 al unui clasament de vanzari realizat de site-ul Amazon.com. Dupa difuzarea respectivei inregistrari, cartea a ajuns pe locul 30 in clasamentul Amazon.com.

BEATIFICARE. Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei si lider istoric al sindicatului Solidaritatea, a depus marturie in fata tribunalului pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea. "El a fost cel care le-a inspirat dorinta de libertate cetatenilor din Polonia si din alte state. Fara el, comunismul nu ar fi disparut si nici Europa nu ar fi fost reunificata", a spus Walesa in pledoaria sa. Walesa a fost un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea (aici, intr-o imagine de arhiva).

AVIARA, IN FRANTA? O tanara frantuzoaica a fost spitalizata ieri la Montpellier, fiind suspectata ca ar fi contractat virusul inalt patogen al gripei aviare, transmisibil la om, H5N1. Tanara s-a aflat pentru o perioada in Turcia, iar la revenirea in tara a fost imediat internata, autoritatile sanitare suspectand o posibila gripa de origine aviara.

ACUZATII. Presedintele sirian, Bashar al-Assad , a sustinut sambata un discurs de politica interna, ocazie cu care a acuzat Israelul ca l-ar fi asasinat pe fostul presedinte al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, iar comunitatea internationala se face vinovata pentru faptul ca a asistat la acest asasinat, fara a face nimic pentru a-l opri.

Grupaj realizat de Marina Constantinoiu
×
Subiecte în articol: externe