x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

17 Ian 2006   •   00:00

17 ianuarie 2006

VICTORIOASA. Dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Chile, socialista Michelle Bachelet a devenit prima femeie-presedinte din istoria tarii. Bachelet, reprezentand coalitia de centru-stanga aflata la guvernare, a obtinut 54% din voturi. Michelle Bachelet, care a fost intemnitata si torturata in timpul dictaturii militare a generalului Augusto Pinochet, va fi cel de-al patrulea presedinte de stanga, consecutiv.

NEGOCIERI. Reprezentantii Republicii Moldova au reluat, incepand de ieri, la Moscova, negocierile pe tema importului de gaze naturale din Rusia, a anuntat serviciul de presa al presedintiei de la Chisinau. "Gasirea unei solutii acceptabile pentru livrarea gazelor naturale in Moldova trebuie sa se bazeze pe doua aspecte - pretul acceptabil si transparenta schemei propriu-zise de furnizare a gazelor", a anuntat duminica presedintele moldovean Vladimir Voronin, cu ocazia unei sedinte speciale.

PERICOLUL SE EXTINDE. Gripa aviara si-a facut aparitia in tot mai multe tari din lume, numarul victimelor din randul oamenilor fiind in continua crestere. O adolescenta in varsta de 13 ani a murit intr-un spital indonezian la sfarsitul saptamanii trecute, din cauza gripei aviare. Un frate mai mic si o sora mai mare ai victimei sunt de asemenea spitalizati la Bandung (la vest de Java), fiind suspectati ca au contractat virusul H5N1 al gripei aviare, a precizat reprezentantul Ministerului indonezian al Sanatatii, Hariyadi Wibisono. Acesta a precizat ca familia celor trei copii locuieste intr-o zona cu numeroase ferme, unde s-au inregistrat recent decese suspecte printre pasari. "Copiii intrasera in contact cu pasarile moarte", a explicat oficialul. Totodata, autoritatile scotiene au intrat in alerta dupa ce o rata salbatica impuscata in Scotia s-a dovedit a fi purtatoare a unui virus al gripei aviare, relateaza cotidianul Scotsman. Panica si in Israel dupa ce un barbat din Ierusalimul de Est, proprietarul unei crescatorii de pasari, a fost supus ieri mai multor teste pentru a se verifica daca a contractat gripa aviara, a anuntat o sursa medicala.

OBLIGATII. Printul Charles, mostenitorul coroanei britanice, isi va asuma mai multe obligatii publice, pentru a o mai elibera pe mama sa, Regina Elisabeta a II-a, care va implini 80 de ani in luna aprilie, relateaza The Times. Suverana Marii Britanii si sotul acesteia, ducele de Edinburgh, care va implini 85 de ani in luna iulie, vor sa petreaca mai putin timp la Londra si mai mult la resedinta de la Windsor, situata la 40 de kilometri vest de capitala engleza. Charles va avea acces mai larg la documentele guvernamentale, se va intalni mai des cu ministrii si va primi vizitele mai multor demnitari si ambasadori straini. Regina va continua insa intalnirile saptamanale cu premierul Tony Blair, cu care Printul de Wales s-a intalnit anul trecut de doar doua ori. Elisabeta a II-a a avut 378 de "misiuni oficiale" in Regatul Unit al Marii Britanii in 2005, fata de 466, in 1979.

INCENDIU. Cel putin noua oameni au murit si alti 15 au fost raniti intr-un incendiu declansat intr-un bloc de birouri din portul Vladivostok, a anuntat Ministerul rus pentru situatii de urgenta. Numarul mortilor ar putea fi insa mult mai mare, au declarat surse locale. Focul s-a declansat la etajul 8 al unui imobil de 9 etaje si s-a propagat cu repeziciune. Majoritatea victimelor a murit aruncandu-se pe ferestre pentru a scapa de flacari.

×
Subiecte în articol: externe