x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

05 Ian 2006   •   00:00

5 ianuarie 2005

DUBAI. Vicepresedintele si premierul Emiratelor Arabe Unite, seicul Maktoum bin Rashid al-Maktoum, care era de asemenea emirul Dubaiului, a decedat miercuri dimineata, in Australia, a anuntat agentia Wam. Comunicatul nu precizeaza cauza mortii seicului, in varsta de 62 de ani. Autoritatile au decretat o perioada de doliu national de 40 de zile, iar institutiile publice nu vor functiona o saptamana. Printul mostenitor Mohammad bin Rashid Al-Maktoum ar trebui sa succeada seicului decedat la conducerea emiratului Dubai.

TRAGEDIE. In jur de 200 de persoane ar fi fost ucise intr-o alunecare de teren produsa miercuri dimineata in insula indoneziana Java, din cauza ploilor abundente. "Banuim ca in jur de 200 de persoane se afla in cele 120 de case inghitite de noroi", a declarat un reprezentant al Politiei locale. Localnicii se aflau la moschee pentru rugaciunea de dimineata atunci cand s-a produs alunecarea de teren.

RAPITI. Trei cetateni pakistanezi si-au repetat la Atena, intr-o conferinta de presa, acuzatiile potrivit carora au fost rapiti si interogati in secret, in legatura cu atentatele de la Londra, caz in care autoritatile elene si cele britanice sustin ca nu au nici un amestec. Muhammad Munir, Azhar Mahmud si Shukat Nawaz, trei dintre cei 28 de pakistanezi care afirma ca ar fi fost rapiti si interogati, au povestit, in cadrul conferintei de presa, ca au fost ridicati de la domiciliile lor din Atena, la 15 iulie, de persoane care vorbeau limba greaca si s-au prezentat drept politisti. Cei trei pakistanezi sustin ca ulterior au fost condusi in doua locatii diferite, a caror adresa nu o cunosc, si au fost interogati timp de mai multe zile.

BELELE PENTRU SHARON. Politia israeliana are dovezi ca familia premierului Ariel Sharon ar fi primit trei milioane de dolari mita de la un miliardar austriac, a declarat un purtator de cuvant al Politiei. Suma ar avea legatura cu un scandal privind finantarea ilegala a campaniei electorale a lui Ariel Sharon din 1999. Purtatorul de cuvant al Politiei, Mickey Rosenfeld, a declarat ca probele au fost obtinute la sfarsitul lunii decembrie, dupa ce Politia a facut o descindere la resedinta din Israel a familiei investitorului austriac Martin Schlaff.

TERORISM. Politia spaniola a alertat serviciile de ordine publica europene cu privire la existenta, in mai multe tari occidentale, a unor tabere de antrenare a combatantilor pentru participarea la jihadul islamic. Corpul National de Politie a obtinut aceste informatii dupa ce a identificat pe internet un site criptat (codificat si protejat), denumit "Curs elementar pentru incepatori", privind taberele secrete ale mujahedinilor. Potrivit unor surse implicate in lupta antiterorista, in aceste tabere amplasate in zone montane impadurite si izolate sunt organizate cursuri de cinci zile, conduse de un emir, cu scopul de a asigura educatia religioasa, pregatirea fizica si insusirea tehnicilor elementare de lupta.

RECONSTRUCTIE. Casa Alba si-a exprimat marti dorinta ca la reconstructia Irakului sa contribuie si comunitatea internationala, fara a confirma sau dezminti informatiile potrivit carora bugetul american pe anul 2006 nu aloca fonduri in acest scop, potrivit The Washington Post.

Grupaj realizat de Marina Constantinoiu
×
Subiecte în articol: externe