x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

19 Noi 2005   •   00:00
PRESIUNI. Congresmanul democrat american John Murtha a prezentat, joi, prima propunere oficiala de retragere "imediata" a trupelor americane din Irak, deoarece "Statele Unite nu pot sa mai realizeze nimic pe plan militar" in aceasta tara. Proiectul sau de rezolutie, denuntat imediat de majoritatea republicana, propune sa declare ca "desfasurarea fortelor americane in Irak s-a incheiat, la ordinul Congresului".

AMENINTARI. Seful retelei Al Qaida din Irak, Abou Moussab al-Zarqaoui, pune cinci conditii pentru ca organizatia sa sa opreasca atentatele din Iordania. Intr-un mesaj audio, difuzat pe Internet, al-Zarqaoui solicita fortelor americane si britanice sa plece din Iordania, iar Ambasadele Statelor Unite si Israelului sa fie inchise. Teroristul ii avertizeaza pe iordanieni sa nu se apropie de hotelurile, ambasadele si consulatele statelor care au luat parte la razboiul din Irak. In acelasi mesaj audio, liderul Al Qaida ameninta chiar cu asasinarea regelui Iordaniei, in cazul in care solicitarile sale nu vor fi satisfacute.

PRIORITATE. Subiectul transnistrean este printre punctele de interes ale Consiliului Europei, regasindu-se sub cel putin doua aspecte printre propunerile Romaniei ca presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei - promovarea respectarii drepturilor omului in stanga Nistrului si crearea euroregiunii Marea Neagra. Totusi, situatia dezvoltarii drepturilor omului in Transnistria si chestiunea kosovara "nu sunt teme care se dezbat exclusiv in CoE. Si UE se implica prin alte mecanisme in a gasi solutii acceptabile, la fel OSCE", a declarat seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu. Cea de-a doua abordare a chestiunii transnistrene se regaseste in initiativa Romaniei, de a colabora cu CPLR (Congresul Puterilor Locale si Regionale) in constituirea unei "euroregiuni a Marii Negre".

FARA GRABA. Printul Albert al II-lea de Monaco a declarat ca va decide singur momentul in care se va casatori. "Nu am spus niciodata ca nu ma voi casatori, insa nu sunt presat de aceasta chestiune", a declarat noul suveran al principatului Monaco. Albert al II-lea, ale carui legaturi sentimentale au fost mediatizate de presa, si-a facut cunoscuta intentia de a pastra secretul asupra vietii sale private.

MAI TARZIU. Experti rusi apropiati de Kremlin au pregatit un proiect de compromis privind suveranitatea Insulelor Kurile, care prevede trecerea lor sub autoritatea Japoniei peste 50 de ani. Proiectul ar putea fi examinat in cadrul vizitei pe care presedintele Vladimir Putin urmeaza sa o efectueze la Tokyo incepand de duminica. Negocierile ar putea dura insa cativa ani, iar proiectul risca sa ramana secret pana la sfarsitul celui de-al doilea mandat al lui Putin, in 2008.

×
Subiecte în articol: externe