x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Noi 2005   •   00:00
ALEGERI. Partidul aflat la putere in Azerbaidjan a obtinut putin peste jumatate din mandatele de parlamentari, cu ocazia alegerilor legislative desfasurate duminica. Asa reiese, cel putin, dupa numararea a 50% dintre buletinele de vot. Potrivit Comisiei Electorale, formatiunea Yeni Azerbaidjan, condusa de presedintele Ilham Aliev (foto), va ocupa 64 de locuri din cele 125 din Parlament. Principalul bloc de opozitie Azaedliq (Libertate) a obtinut numai cinci mandate. Candidatii independenti au reusit sa obtina 40 de locuri, unii dintre ei fiind in favoarea Guvernului.

LUAT PE SUS. Fostul presedinte peruan Alberto Fujimori (foto), acuzat in tara sa pentru comandarea mai multor asasinate si pentru delicte de coruptie, a fost arestat in Chile. Fujimori tocmai sosise din Japonia, tara unde s-a refugiat in 2000 de teama justitiei peruane. In statul asiatic se afla la adapost, pentru ca Japonia este tara sa de origine, iar autoritatile refuzau sa il extradeze. Fostul presedinte intentiona sa locuiasca temporar in Chile, in asteptarea revenirii in Peru.

CRITICI. Presedintele american George W. Bush i-a criticat, in timpul unei vizite in Brazilia, pe liderii sud-americani care doresc sa impiedice "progresul democratic". Declaratia trece drept un atac voalat la adresa presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, si a liderului cubanez Fidel Castro. Bush a spus despre "tintele" sale ca "incearca un recul al progresului democratic, in ultimele doua decenii, bazat pe frica, pe conflictele intre vecini si pe respingerea propriei incapacitati de a satisface nevoile poporului".

EXERCITII DURE. Cartofii vor face parte integranta din antrenamentele pe care Printul Harry, mezinul familiei regale britanice, le va indura la scoala militara Sandhurst. Harry si colegii sai vor fi batuti cu cartofi intr-un exercitiu menit sa pregateasca recrutii pentru a putea reactiona in cazul luptelor de strada. Printul si colegii sai au fost deja avertizati ca ar putea fi raniti in timpul acestui antrenament. "Daca nu isi tin scuturile sus, se pot alege cu vanatai. Cartofii sunt aruncati cu multa forta", a declarat locotenent-colonelul Roy Parkinson, purtator de cuvant la Sandhurst. "Este o adevarata testare a nervilor si a tariei de caracter a cadetilor. Cei care au asistat la acest exercitiu sunt de parere ca este foarte periculos", a adaugat Parkinson.

OSTATICI. Presa de la Rabat este nemultumita de lipsa de atentie a mass-media occidentale fata de soarta ostaticilor marocani din Irak. Este vorba despre Abderrahim Bualem si Abdelkrim Muhafidi, rapiti luna trecuta. "In timp ce noi am invatat pe dinafara numele ostaticilor francezi rapiti si apoi eliberati, opinia publica occidentala nu stie nimic despre fratii nostri, carora nu le-a acordat decat stiri de cateva randuri", noteaza cotidianul marocan Liberation.

Grupaj realizat de Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe