x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

04 Noi 2005   •   00:00
DEMISIE. Redactorul-sef al cotidianului Financial Times (FT), Andrew Gowers, a demisionat din functie, a anuntat grupul britanic Pearson, care editeaza cotidianul. Motivul? "Divergente strategice" intre Gowers si grup. Gowers, care este de 22 de ani la ziar, va fi inlocuit de Lionel Barber, actualmente responsabil la FT pentru SUA.

DEGEABA. Saddam Hussein ar fi fost de acord, in principiu, sa accepte o oferta de exil din partea Emiratelor Arabe Unite, cu cateva zile inainte de invazia americana din 2003, a declarat un oficial al Guvernului din Emirate, citat de CNN. Oferta ar fi fost adresata inainte de o reuniune in regim de urgenta a Ligii Arabe, care a avut loc in Egipt, in cadrul unor discutii intre oficiali ai Guvernului din Emirate si un colaborator al lui Saddam, a informat sursa, care la acea vreme facea parte din delegatia Emiratelor la Liga Araba. Saddam a impus anumite conditii, iar propunerea nu s-a mai materializat, a subliniat sursa. Respectivul colaborator al fostului dictator, Abed Hamud, se afla in prezent intr-o inchisoare din Irak.

GRATIERE. Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a gratiat 190 de detinuti politici, pentru a frana campaniile ostile la adresa Siriei si a imbunatati imaginea tarii, declarandu-se decis sa coopereze la ancheta internationala privind asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri.

RAPIRE. Organizatia al-Qaida din Irak, condusa de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, a revendicat rapirea unei candidate de pe lista fostului premier, Iyad Allawi, pentru alegerile parlamentare de la 15 decembrie, Majida Yusef Sael, precum si pe sotul acesteia, Issam Khazaal, colonel din armata irakiana. Organizatia precizeaza ca acestia au fost deferiti unui tribunal islamic al acesteia, pentru a li se decide soarta.

TEMATOR. Premierul italian, Silvio Berlusconi (foto), a declarat ca este vizat de un proiect de atentat sinucigas care ar urma sa fie comis pe un stadion de fotbal. "Nu e vorba numai de mine, intreaga Italie este in pericol. Suntem expusi unor atacuri teroriste", a spus premierul intr-un interviu. Cu aceeasi ocazie, el a afirmat ca s-a opus declansarii razboiului din Irak si a incercat sa-l convinga pe presedintele american sa nu intreprinda o interventie militara in aceasta tara.

×
Subiecte în articol: externe