x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Noi 2005   •   00:00
SANTAJ. Presedintele kirghiz, Kurmanbek Bakiev, a solicitat miercuri suplimentarea sumei platite de Statele Unite pentru folosirea bazei de la Manas, situata in apropiere de Biskek. Presedintele kirghiz a dat totusi asigurari ca prezenta americana in Kirghiztan nu este amenintata si ca este sigur ca partile vor putea ajunge la un acord. Baza de la Manas este folosita de trupele americane pentru operatiunile din Afganistan.

RECRUTARI. Fostii ofiteri din armata lui Saddam Hussein, cu grade de comandant si inferioare, au fost chemati sa se alature noii armate irakiene, a anuntat miercuri Ministerul irakian al Apararii. Aceasta decizie ii exclude pe ofiterii de rang superior, cu grade de general, colonel sau locotenent-colonel. Armata irakiana a fost dizolvata in 2003 de fostul sef al Administratiei americane, Paul Bremer.

AMENINTARE. Guvernul australian a primit informatii precise privind existenta unei amenintari teroriste pe teritoriul sau si, pentru a o contracara, va prezenta Parlamentului un amendament urgent la legile antiteroriste in vigoare, a anuntat miercuri premierul John Howard. In virtutea amendamentului la care s-a referit premierul, in caz de urmarire penala pentru terorism, "este suficient ca acuzarea sa probeze ca o anume actiune este legata de o actiune terorista", a precizat seful Guvernului.

VIZITA. Printul Charles si ducesa de Cornwall au ajuns marti in Statele Unite, iar miercuri au luat pranzul si cina cu presedintele George W. Bush la Casa Alba. Ei au vizitat marti Ground Zero din New York si, de asemenea, au participat la o receptie la Muzeul de Arta Moderna. Cei doi au fost vazuti stand de vorba cu mai multe celebritati, printre care si Donald Trump, Sting, Yoko Ono si actrita Joan Collins. In timpul receptiei, mostenitorul coroanei britanice a vorbit despre legaturile speciale dintre America si Marea Britanie.

ACUZATII. Presedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, a cerut comunitatii internationale sa aplice sanctiuni internationale Poloniei, Bulgariei si Ucrainei, deoarece aceste tari ar fi furnizat arme Georgiei. Intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, presedintele Osetiei de Sud a explicat ca Georgia pregateste o actiune armata pentru solutionarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud, fapt ce determina tara sa sa isi consolideze apararea.

BILANT. Cutremurul produs la 8 octombrie in nordul Pakistanului s-a soldat cu 73.276 de morti si 69.000 de raniti, a anuntat miercuri seful operatiunilor de interventie, generalul Farooq Ahmad Khan. "Prioritatea raman furnizarea de corturi si asigurarea adaposturilor" pentru supravietuitori, a declarat generalul. El a solicitat comunitatii internationale sa trimita mai multe medicamente, vaccinuri impotriva tetanosului si a altor boli, precum si material medical. Circa 3,3 persoane au ramas fara adapost in Pakistan, in urma seismului.

ACOPERIRE. Secretarul american al Apararii a declarat marti ca va evita sa participe la orice decizie privind masurile de contracarare a riscului unei pandemii de gripa aviara, intrucat dispune de actiuni la o societate din California care a dezvoltat antiviralul Tamiflu, considerat cel mai eficient in cazul unei pandemii de origine aviara in randul oamenilor. Rumsfeld detine actiuni in valoare de 25 de milioane de dolari la societatea Gilead din California, care a dezvoltat antiviralul Tamiflu impreuna cu laboratoarele elvetiene Roche.
×
Subiecte în articol: externe