x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Dec 2006   •   00:00
SCHENGEN. Statele care au aderat la UE la 1 mai 2004 ar putea deveni membre ale zonei Schengen in perioada decembrie 2007-martie 2008, relateaza AFP. Controalele la frontierele terestre si maritime vor fi eliminate incepand din decembrie 2007, iar cele din aeroporturi, cel mai tarziu la 30 martie 2008, in cazul a noua state care au aderat la UE in 2004 si al Elvetiei. Ciprul va deveni parte a acordului Schengen "mai tarziu".

CRIZA. Dupa ce premierul ucrainean rusofil Ianukovici l-a demis vinerea trecuta pe ministrul Afacerilor Externe prooccidental, Boris Tarasiuk, presedintele pro-occidental Iuscenko a declarat ieri razboi deschis taberei proruse. "Ministrul Afacerilor Externe va continua sa-si exercite functiile", se arata intr-un comunicat al Palatului Mariinsky dat publicitatii ieri.

NEDORITI. Minoritatile etnice din Marea Britanie se tem ca vor fi afectate de imigratia din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la UE. Ele cred ca isi vor pierde locurile de munca, locuintele sociale si alte beneficii, arata un raport citat de cotidianul The Times, preluat de Mediafax.

SCHIMB DE REPLICI. Romania nu accepta conditionarea politicii sale externe de Federatia Rusa, i-ar fi raspuns, potrivit unor surse diplomatice, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, omologului sau, Serghei Lavrov. Potrivit Rompres, discutia ar fi avut loc luni la Bruxelles, unde oficialul rus si-a exprimat preocuparea fata de recentele declaratii "neprietenoase" ale presedintelui Traian Basescu la adresa Rusiei. Potrivit surselor citate, Ungureanu ar fi facut trimitere si la pozitia "ostila" a Rusiei, care a anuntat interzicerea importurilor de produse de origine animala venite din UE, pentru ca are ingrijorari legate de calitatea carnii din Romania si Bulgaria.

×
Subiecte în articol: externe