x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ingrijorare - A noua zi de coma pentru Sharon

Ingrijorare - A noua zi de coma pentru Sharon

de Marina Constantinoiu    |    14 Ian 2006   •   00:00
Ingrijorare - A noua zi de coma pentru Sharon

Situatia in care se afla premierul israelian, Ariel Sharon, este foarte ingrijoratoare. Faptul ca, desi sedativele care i-au indus o coma profunda nu-i mai sunt administrate, Sharon inca nu a iesit din coma, ii sperie pe medici.

Corespondenta din Ierusalim
Situatia in care se afla premierul israelian, Ariel Sharon, este foarte ingrijoratoare. Faptul ca, desi sedativele care i-au indus o coma profunda nu-i mai sunt administrate, Sharon inca nu a iesit din coma, ii sperie pe medici.

A trecut si ziua a noua de coma pentru premierul Sharon. Nici o modificare semnificativa a starii de sanatate a acestuia, desi medicii care-l au in ingrijire isi pusesera mari sperante intr-o revenire la o stare de relativa normalitate. "Situatia este ingrijoratoare, chiar ne sperie", au declarat, pentru Kol Israel (Vocea Israelului, postul national de radio), surse medicale de la Spitalul Hadassah Ein Karem din Ierusalim, unde este internat primul-ministru.

AR FI TREBUIT SA... Medicii care-l tin sub supraveghere pe Sharon se asteptau ca acesta sa-si revina treptat, sa prezinte cateva semne de ameliorare. Totusi acest lucru nu s-a petrecut. Din prima zi de reducere a cantitatii de sedative administrate si pana ieri, la ora la care aceasta corespondenta era trimisa la tipar, nu s-au mai constatat nici o modificare in bine la starea lui Sharon. "Daca pana acum nu sunt semne de ameliorare, numai un miracol mai poate sa-l scoata pe Sharon din coma profunda, ca sa poata trai cat de cat normal", a adaugat sursa citata. Kol Israel folosea ieri un ton foarte pesimist in privinta sanselor de revenire la normal: "Dupa analizele efectuate de medici, cu cat trece mai mult timp, daca el ramane tot inconstient, daca nu exista nici un semn revelator de trezire, daca nu deschide ochii si nu este in masura sa recunoasca persoane sau obiecte din jurul lui, sansele pentru un om de varsta lui Sharon de a reveni si de a trai din nou normal sunt extrem de mici".

Acelasi ton si la cotidianul Maariv, al doilea ca importanta in Israel: medicii sunt preocupati de dificultatea de a-l scoate din coma pe Sharon. Optimismul moderat al medicilor de la Hadassah, de la inceputul acestei saptamani, cand Sharon a inceput sa respire singur intr-o oarecare masura si a miscat o mana si un picior, ca reactie la stimuli, este acum temperat, pana la a lasa locul ingrijorarii maxime. Maariv sustinea ieri ca medicii curanti sunt pe punctul de a reexamina tratamentul aplicat lui Sharon.

Ron Krumer, purtatorul de cuvant al Spitalului Hadassah, a declarat ca medicii erau ingrijorati de starea lui Sharon inca de la inceput, dar "noua zile in coma sunt noua zile in coma. Depinde de fiecare pacient cum reactioneaza. Am simtit si eu schimbarea de ton din presa si a comentatorilor politici, dar vom vedea".

TARDIV. Usor prea tarziu, se pare. Starea lui Sharon poate fi pusa pe seama unui tratament aplicat gresit, dupa primul atac cerebral suferit de acesta, la 18 decembrie. Aceasta pare a fi concluzia la care au ajuns expertii in neurochirurgie. Ipoteza a fost lansata de cotidianul Haaretz, dar, intre timp, capata contur din ce in ce mai mult.

SE CUTREMURA SCENA POLITICA. Israelul e in plina campanie electorala, bulversata total de situatia lui Sharon. Partidele au alegeri interne, pentru stabilirea listelor electorale. Joi a fost ziua cea mare pentru Likud (fostul partid al lui Sharon, parasit de acesta in noiembrie) si Shinui (partidul de centru, laic). Pentru ambele a fost vorba despre rasturnari de situatie si surprize de proportii pe liste. Daca Likudul inca se tine tare, Shinui este in prag de divizare, dupa ce numarul doi in partid, Avraham Poraz (fost ministru de Interne, originar din Romania) nu a mai fost ales al doilea pe lista pentru cel de-al 17-lea Knesset. Liderul partidului, Tommy Lapid, a amenintat ca se retrage si ca formeaza o noua formatiune politica. Aripa tanara striga "revolutie" si doreste schimbare (Shinui, in ivrit - n.n) interna. Ramane de vazut cine pe cine mai schimba si cat timp mai vorbim despre Shinui. Bate vant de bulversare pe la Ierusalim si Tel Aviv....

EVALUARI
"Dupa analizele efectuate de medici, cu cat trece mai mult timp, daca el ramane tot inconstient, daca nu exista nici un semn revelator de trezire, daca nu deschide ochii si nu este in masura sa recunoasca persoane sau obiecte din jurul lui, sansele pentru un om de varsta lui Sharon de a reveni si de a trai din nou normal sunt extrem de mici" - Postul de radio, Kol Israel

DEMISII SI NUMIRI LA GUVERN
JOCURI POLITICE. Silvan Shalom a parasit Guvernul
Nici Executivul israelian nu se simte mai bine. Ieri si-a prezentat demisia din Guvern si ministrul de Externe, Silvan Shalom (membru Likud). Este al patrulea demisionar din cadrul Likud, dupa ce joi ministrii Limor Livnat, Danny Naveh si Yisrael Katz si-au depus demisiile, care urmau sa intre in vigoare duminica, in prima zi de lucru in Israel. Intre timp, premierul interimar, Ehud Olmert, care il inlocuieste pe Sharon la conducerea noului partid Kadima, pregateste noi numiri in Guvern. Ministru de Externe se pare ca va fi Tzipi Livni, actualul ministru al Justitiei, o figura emblematica pentru partidul cel nou al lui Sharon, care a activat in departamentul juridic al serviciului secret extern Mossad. Shimon Peres (demisionar din Partidul Muncii, actualmente in Kadima) va fi numit ministru insarcinat cu dezvoltarea Negevului si Galileii, cu sarcini aditionale in negocierile cu palestinienii.
×
Subiecte în articol: externe sharon coma