x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cine va participa și cine vor fi marii absenți

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cine va participa și cine vor fi marii absenți

17 Sep 2022   •   20:00
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cine va participa și cine vor fi marii absenți

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va avea loc luni și va fi una dintre cele mai mari adunări de membri ai familiei regale și politicieni găzduite în Regatul Unit în ultimele decenii, scrie BBC. Invitațiile au fost trimise către 500 de șefi de stat și demnitari străini.

Bineînțeles, familia regală va fi prezentă. Regele Charles al III-lea, însoțit de Camilla, regina consoartă, precum și trei copii ai reginei, Anne, Andrew și Edward, precum și soțiile lor, inclusiv Sarah Ferguson, fosta soție a lui Andrew.

Nepoții reginei, prinții William și Harry, prințesele Beatrice și Eugenie, Zara Tindall, Peter Phillips, Lady Louise Windsor și James, viconte Severn, sunt așteptați, împreună cu soții și soțiile lor. Nu este încă clar deocamdată câți dintre cei 12 strănepoți ai reginei vor participa.

Vor fi prezenți și Earl Spencer, fratele prințesei Diana, finul reginei decedate și unchiul lui William și Harry, prințul și prințesa Michael de Kent, precum și ducele și ducesa de Kent.

În fruntea oricărei liste de invitați se vor afla cu siguranță doamnele de onoare care timp de decenii au fost alături de regină. Printre acestea se numără Lady Susan Hussey, care a început să lucreze pentru regină în 1960 și este nașa prințului William. Ea a însoțit-o pe regină la înmormântarea prințului Philip în 2021. Dame Mary Morrison a revenit alături de regină după ce și-a rupt o gleznă în 2018, la vârsta de 81 de ani. Angela Kelly, fiica unui docher născută în Liverpool, a fost asistenta personală a reginei timp de 30 de ani și despre care se spune că era o confidentă apropiată.

Un alt consilier și prieten este John Warren, care a fost managerul de curse al reginei. Camerele de luat vederi i-au surprins sărbătorind împreună în loja regală de la Ascot când calul ei, Estimate, a câștigat Gold Cup în 2013.

Sir Jackie Stewart, fostul campion mondial de Formula 1, urma să o viziteze pe regină la Balmoral înainte de moartea acesteia și este așteptat să participe la înmormântare. La fel și Sir David Attenborough. El și regina s-au născut la doar câteva săptămâni distanță și au lucrat împreună în mai multe ocazii.

Sunt așteptați membri ai familiilor regale din întreaga Europă, mulți dintre ei fiind rude de sânge ale reginei.

Regele Philippe al Belgiei și regina Mathilde au confirmat prezewnța, la fel și regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și soția sa, regina Maxima, împreună cu mama sa, fosta regină, prințesa Beatrix.

Regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei au acceptat invitația, la fel și familiile regale din Norvegia, Suedia, Danemarca și Monaco.

Sunt așteptați să participe lideri din întregul Commonwealth, al cărui șef a fost regina pe întreaga durată a domniei sale.

Premierul australian Anthony Albanese a acceptat invitația, la fel ca și premierul neozeelandez Jacinda Ardern și premierul canadian Justin Trudeau.

Premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, și președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, au acceptat invitațiile. India va fi reprezentată de președintele Droupadi Murmu.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va participa, împreună cu prima doamnă Jill Biden, și, spre deosebire de alți demnitari, aceștia nu se vor deplasa cu autobuzul la ceremonie.

Printre alți lideri mondiali despre care se spune că au acceptat invitațiile sunt premierul irlandez Micheal Martin, președintele german Frank-Walter Steinmeier, președintele italian Sergio Mattarella și președintele francez Emmanuel Macron.

Președintele chinez Xi Jinping a fost invitat, decizie  criticată de unii parlamentari din cauza tratamentului aplicat de guvernul chinez minorității uigure. Potrivit unor surse parlamentare, oficialilor chinezi li s-ar fi interzis să asiste la ceremonia de înmormântare a reginei la Westminster Hall. Autoritățile chineze au confirmat prezența vicepreședintelui Wang Qishan.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a fost invitat, iar ambasada saudită din Londra a confirmat că acesta se va afla în Marea Britanie în acest weekend. Ar fi prima sa vizită de la asasinarea jurnalistului și criticului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

Prințul Mohammed a fost acuzat că a ordonat uciderea, iar Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului,  a spus  că prințului „nu ar trebui să i se permită să păteze memoria reginei și să folosească acest timp de doliu pentru a căuta legitimitate și normalizare”.

Republica Islamică Iran, care face de mult timp obiectul sancțiunilor internaționale din cauza dezvoltării programului său nuclear, va fi reprezentată doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Whitehall.

Reprezentanții din Siria, Venezuela și Afganistan nu au fost invitați din cauza faptului că Marea Britanie nu are relații diplomatice depline cu aceste țări.

Rusia va fi marele absent, nefiind invitată la ceremonie din cauza războiului din Ucraina. Nici Belarus nu a fost invitat, ca urmare a relațiilor apropiate cu Rusia și a susținerii ofensivei. 

Myanmar nu a fost invitată ca urmare a loviturii de stat de anul trecut, care a adus în fruntea țării junta militară. 

Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitate să trimită doar ambasadori, nu și șefi de stat.

×
Subiecte în articol: elisabeta a ii-a