x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Instituţia lui Pacepa, cea mai bună şcoală a prostituatelor-spioni

Instituţia lui Pacepa, cea mai bună şcoală a prostituatelor-spioni

de Sînziana Stancu    |    30 Mar 2009   •   00:00
Instituţia lui Pacepa, cea mai bună şcoală a prostituatelor-spioni

Au existat spioni din ţările comuniste pregătiţi şi "ajustaţi" chirurgical pentru a smulge, prin arta seducţiei, secrete de la occidentali.



Publicaţia Sunday Times face o incursiune în trecutul comunist al ţărilor din fostul bloc sovietic, prezentând, cu ajutorul dezvăluirilor făcute de fostul şef al Departamentului de Informaţii Externe (DIE), Ion Mihai Pacepa şi al altor reprezentanţi români şi străini, modul în care erau racolaţi şi pregătiţi foştii spioni "sexuali" care urmau să acţioneze în ţările occidentale.

Sunday Times îl prezintă pe Pacepa drept spionul cu cel mai înalt rang care a plecat în Occident, fuga sa fiind la fel de importantă pentru Statele Unite şi pentru CIA ca şi cea a lui Oleg Gordievski pentru Marea Britanie. Prin plecarea sa, în 1987, în Statele Unite, sub o identitate care l-a făcut de nedescoperit, şi prin publicarea cărţii autobiografice Orizonturi Roşii, el a contribuit la declanşarea Revoluţiei din 1989, în România, care a distrus una dintre cele mai crude, mai corupte dictaturi din timpurile moderne. Pe capul lui s-a pus o recompensă de 4 milioane de dolari, între care 2 milioane, din partea statului român, 1 milion din partea liderului palestinian Yasser Arafat şi alt milion, din partea liderului libian, Muammar Gadafi, care l-a trimis şi pe Carlos "şacalul" în căutarea lui.

ÎN ŢARA LUI DRACULA

Într-un interviu publicat de Sunday Times, Pacepa afirmă că toate ţările foste comuniste au folosit ca spioni prostituate, dar DIE, condus de el, "excela în acest domeniu". Lauren St Johns, care scoate la iveală o parte dintre poveştile spionajului comunist, susţine că locurile care i-au aparţinut legendarului "prinţ Dracula",  aşa cum cum îl cunosc occidentalii pe teribilul Vlad Ţepeş, au fost, în vremea regimului comunist, pepiniere de prostituate şi gigolo, care erau pregătiţi încă de la vârste minore - 15 ani - pentru a deveni spioni experţi în arta seducerii "ţintelor" din Occident. Locaţiile voievodale din Transilvania, susţine ziaristul englez, ar fi găzduit, în anii comunismului, sute de tineri, care urmau aceste şcoli o perioadă cuprinsă între trei şi opt ani. Existau aproximativ 150 de case conspirative în care erau pregătiţi bărbaţii şi femeile aleşi, de obicei, din rândurile "ilegalilor".

SECRET ŞTIUT DE TOŢI

"Nu erau agenţi obişnuiţi. Erau, în cea mai mare parte, «ilegali», recrutaţi pentru anumite abilităţi şi calităţi, cele mai importante fiind legate de organele sexuale", a dezvăluit Pacepa. Bărbaţii şi femeile care îşi asumau acest rol erau supuşi, uneori, unor intervenţii chirurgicale pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în acest scop. Agenţii erau supravegheaţi permanent, învăţau limbi străine, să joace tenis şi bridge, dar şi cum să se infiltreze în obiective ştiinţifice şi industriale din străinătate. Erau în permanenţă supravegheaţi.

 "Înainte de 1989, toată lumea auzise de aceste şcoli", a declarat pentru Sunday Times  preşedintele CNSAS (arhivele fostei Securităţi), Csendes Ladislau-Antoniu. "Însă eu, din postul pe care îl ocup, nu am văzut nici o dovadă scrisă" în acest sens, a adăugat el. "Ca instituţie, ştim foarte puţine lucruri despre activitatea acestor spioni. Treaba Securităţii era să nu se afle dacă James Bond era sau nu blond", a mai spus el, pe un ton glumeţ.

MISIUNE EŞUATĂ

Pacepa, care  a afirmat în interviul publicat de Sunday Times că deşi DIE acorda prioritate recrutării de "ilegali", singura operaţiune de seducţie pe plan extern a fost realizată cu ajutorul unei agente Stasi folosite şi de DIE, însă misiunea ei a eşuat. În mai 1958, în timpul unei întâlniri în Berlinul de Est, directorul serviciului de spionaj extern al Stasi, Markus Wolf, l-a informat că un un "ilegal" al DIE, pregătit la Moscova, dispăruse din Berlin împreună cu prietena sa est-germană. Gheorghe Mandache a fost descoperit abia după un an, sub o nouă identitate, în Duesseldorf.  Serviciul de spionaj extern al KGB, PGU, a decis ca Mandache să fie ucis, pentru a descuraja acţiuni similare în viitor, iar metoda aleasă a fost trimiterea unei agente "ilegale" pentru a-l seduce. Pacepa a întâlnit-o în 1959 în Germania pe agenta Gerda, care i-a declarat că "singura ei iubire este meseria ei"...

INVENŢIA LUI STALIN
"Ilegalii" au fost iniţial invenţia lui Stalin, care a cerut în anii '20 serviciilor de contraspionaj să pregătească un nou tip de spion, care să obţină informaţii din ţări potenţial ostile, fără a-şi compromite propria ţară dacă vor fi descoperiţi.  Cel mai cunoscut spion de acest gen a fost Richard Sorge, descris de presă şi literatură drept "James Bond al lui Stalin" sau "cel mai mare spion din istorie".
 

×
Subiecte în articol: externe pacepa sunday times