x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire de gradul zero: Biden și Xi discută înainte de G20

Întâlnire de gradul zero: Biden și Xi discută înainte de G20

14 Noi 2022   •   08:20
Întâlnire de gradul zero: Biden și Xi discută înainte de G20

Liderul chinez Xi Jinping va sosi luni pe insula indoneziană Bali pentru o întâlnire mult așteptată cu președintele american Joe Biden, înaintea unui summit al Grupului celor 20 (G20) care se anunță a fi plin de tensiuni din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Cei doi lideri sunt așteptați să discute despre Taiwan, Ucraina și ambițiile nucleare ale Coreei de Nord, probleme care vor fi discutate și în G20 care se deschide marți fără prezența președintelui rus Vladimir Putin.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, îl va reprezenta pe președintele rus la summitul G20, primul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

În ajunul întâlnirii de luni cu Xi, Biden le-a spus liderilor asiatici din Cambodgia că liniile de comunicare ale SUA cu China vor rămâne deschise pentru a preveni conflictele.

Statele Unite vor „concura” cu China, dar „competiția nu va vira spre conflict”, a dat asigurări Biden, subliniind importanța păcii în Strâmtoarea Taiwan în timpul unui discurs la Summitul Asiei de Est din Cambodgia. El a sosit în Bali duminică seara.

Relațiile dintre cele două superputeri au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, afectate de tensiuni tot mai mari în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, de la Hong Kong și Taiwan la Marea Chinei de Sud, practicile comerciale și restricțiile americane asupra tehnologiei chineze.

Dar oficialii americani au declarat că au existat eforturi discrete atât din partea Beijingului, cât și a Washingtonului în ultimele două luni pentru a repara legăturile.

Biden și Xi, care au avut cinci convorbiri telefonice sau video de când Biden a devenit președinte în ianuarie 2021, s-au întâlnit ultima dată personal în timpul administrației Obama, când Biden era vicepreședinte.

Întâlnirea față în față de luni va avea loc la The Mulia, un hotel de lux pe plaja din golful Nusa Dua din Bali. Ambii lideri vor participa marți la deschiderea summitului G20.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×