x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire istorică: Președintele turc și premierul israelian și-au vorbit față în față

Întâlnire istorică: Președintele turc și premierul israelian și-au vorbit față în față

21 Sep 2022   •   10:20
Întâlnire istorică: Președintele turc și premierul israelian și-au vorbit față în față
Sursa foto: Hepta

Premierul israelian Yair Lapid și președintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit marți, în marja Adunării Generale a ONU, pentru primele discuții față în față între liderii națiunilor aliate cu SUA din 2008, scrie Reuters.

Relațiile dintre Israel și Turcia, înghețate de mult timp pe fondul disputelor legate de cauza palestiniană, s-au încălzit în ultimele luni, energia apărând ca un domeniu cheie de cooperare. Se așteaptă ca în curând cele două țări să facă schimb de ambasadori.

Pe lângă discuțiile despre energie, Lapid i-a mulțumit lui Erdogan pentru schimbul de informații dintre cele două țări și a remarcat cererea Israelului de returnare a patru dintre cetățenii săi - dintre care doi soldați - dispăruți în Fâșia Gaza de la războiul din 2014, a declarat biroul lui Lapid.

Turcia, membră a NATO, a găzduit membri ai Hamas, o mișcare islamistă palestiniană care conduce Gaza și pe care o mare parte a Occidentului o desemnează drept grup terorist. Această relație a fost adesea un punct de blocaj în încercările de a reface legăturile cu Israelul.

La rândul său, Ankara a fost indignată de uciderea, în 2010, a 10 activiști turci în urma unor încăierări care au izbucnit atunci când pușcașii marini israelieni au luat cu asalt o navă care încerca să spargă blocada navală israeliană asupra Fâșiei Gaza.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia-israel