x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire la Cotroceni, pe tema Moldovei

Întâlnire la Cotroceni, pe tema Moldovei

09 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele României s-a întâlnit aseară la Palatul Cotroceni cu miniştrii Apărării şi Externelor, cu primul ministru şi cu şefii serviciilor de informaţii.



Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, precum şi ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, au fost prezenţi miercuri seară la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu şeful statului, la care au participat şi premierul Emil Boc şi şefi ai serviciilor de informaţii, conform unor surse politice.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care ambasadorul României la Chişinău a fost declarat persona non-grata, iar guvernul moldovean a aprobat introducerea unui regim de vize pentru România.

POZIŢIA PREMIERULUI
"România respinge categoric acuzaţiile formulate de către autorităţile Republicii Moldova privind presupusele implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. De asemenea, România apreciază că această acuzaţie este o provocare la adresa statului român şi consideră că este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români", a spus primul ministru al României, Emil Boc.

El a precizat că nu vor fi luate măsuri împotriva personalului Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

"România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinău. De asemenea, România va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în România, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări", a adăugat premierul Emil Boc. Un punct de vedere similar a fost transmis şi de Ministerul Afacerilor Externe.

POZIŢIA MINISTRULUI DE EXTERNE

"Ne aflăm în faţa unei situaţii fără precendent", a atras atenţia ministrul român de Externe, cu referire la gestul administraţiei de la Chişinău de a-l declara persona non-grata pe ambasadorul român în Republica Moldova. Ambasadorul român a fost expulzat fără nici un fel de explicaţii din partea diplomaţiei moldovene. Cristian Diaconescu a dat asigurări, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzată la Antena 3, că România va răspunde acestui gest în spiritul echilibrului, ca un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Cristian Diaconescu a subliniat că statele care îşi asumă gesturi atât de grave, la nivel diplomatic, îşi asumă în acelaşi timp şi consecinţele pe termen mediu şi lung. El aminteşte că, din punct de vedere al reacţiilor instituţionale, România nu îşi permite reacţii similare regimului comunist din Moldova. "Cu comuniştii nu intru în polemică", a spus şeful diplomaţiei româneşti.

×
Subiecte în articol: externe moldova