Comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de ţară pentru Romănia şi Bulgaria. Nu vom avea clauze de salvgardare activate, dar nici progrese nu prea sunt.
Raport de ţară - Comisia Europeană a prezentat ieri monitorizarea pentru Romănia şi Bulgaria
Comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de ţară pentru Romănia şi Bulgaria. Nu vom avea clauze de salvgardare activate, dar nici progrese nu prea sunt.
Pe un ton general de insatisfacţie şi reţinere, Executivul comunitar şi-a prezentat ieri cele două rapoarte de ţară pentru proaspăt intratele in clubul european: Romănia şi Bulgaria. Dacă pentru Bulgaria raportul arăta că nu s-au făcut progrese in combaterea infracţionalităţii şi violenţei, nefiind loc pentru "indulgenţă", după cum relatează Reuters, in ceea ce priveşte Romănia, comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a arătat că Bucureştiul este apreciat datorită progreselor din reforma judiciară şi progresele substanţiale in privinţa infiinţării Agenţiei Naţionale de Integritate, relatează Mediafax. "Progresele referitoare la acţiunile judiciare privind corupţia la nivel inalt sunt insă insuficiente" pentru ambele ţări, după cum a comentat in timpul prezentării raportului comisarul Franco Frattini.
FĂRĂ PEDEPSE. Reprezentanţii Comisiei sunt de părere că este prea devreme să se decidă modalităţi de sancţionare a celor două state pentru moment. Cu toate acestea, Romănia şi Bulgaria vor rămăne sub strictă monitorizare pentru incă un an, fiind cea mai dură procedură de observaţie instituită de Comisie pentru valul de aderări de la 1 ianuarie 2007, neavănd precedent, relatează Mediafax. In decembrie, un nou raport va monitoriza capacităţile de absorbţie ale celor două ţări pentru fondurile destinate dezvoltării in agricultură, se arată intr-un material Hotnews. In general, notează prestigiosul Financial Times, "limbajul Comisiei din rapoarte a fost moderat după o campanie dusă de comisarul Franco Frattini şi comisarii bulgar şi romăn, Meglena Kuneva şi Leonard Orban. Ei au susţinut că o evaluare extrem de critică ar submina reformatorii din cele două ţări, care sunt confruntaţi cu coaliţii instabile şi cu corupţie la cel mai inalt nivel politic".
Reacţii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că "aprecierile Comisiei Europene formulate la adresa pedepselor aplicate de instanţele romăneşti in dosarele de mare corupţie infrăng principiul independenţei judecătorilor in soluţionarea cauzelor". Reformarea hotărărilor judecătoreşti este posibilă doar prin căile de atac "şi nu prin formularea unor consideraţii exhaustive de către reprezentanţi ai diferitelor autorităţi". CSM a subliniat că magistraţii nu au tergiversat judecarea cauzelor de corupţie atunci cănd au suspendat unele dosare şi le-au trimis lor la Curtea Constituţională, ci au respectat procedura. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a promis ca prin planul său de acţiune ce-l va prezenta Guvernului să elimine din procedură posibilitatea suspendării. (Violeta Fotache)
Presa internaţională despre raportul de ţară al Romăniei:
Voice of America:
"Uniunea Europeană a criticat cei mai noi membri, Bulgaria şi Romănia pentru că nu au făcut progrese suficiente in combaterea corupţiei şi a crimei organizate, dar cele două ţări au scăpat de sancţionări. Raportul UE pentru Romănia a cerut progrese mai mari pentru combaterea corupţiei la nivel inalt şi reformarea justiţiei"
Le Figaro
"Membre ale Uniune de doar şase luni, Romănia şi Bulgaria au intrat deja in colimatorul Comisiei pentru bilanţul lor slab in materie de combaterea crimei organizate şi a corupţiei." Cotidianul francez scrie: "In Romănia, căteva capete au căzut in luna iunie. Preşedintele Traian Băbescu (ortografia ediţiei de pe internet a cotidianului Le Figaro, n.r.) a suspendat din funcţie pe ministru Comunicaţiilor, vizat de o anchetă penală"
Financial Times
"Bulgaria şi Romănia au fost avertizate minercuri de către Bruxelles să urgenteze lupta lor anti-corupţie, dar un raport critic a fost moderat in incercarea de a incuraja reformatorii din cele două ţări. Bruxelles-ul a dat inapoi din faţa utilizării sancţiunilor impotriva ţărilor din balcani şI le-a oferit celor două incă un an pentru a se conforma regulilor elementare ca membri ai Uniunii. Intre timp, milioane de ajutoare UE pentru agricultură şi dezvoltare regională vor merge către această zonă"
EuObserver
"In conformitate cu raportul, Romănia şI Bulgaria au demonstrat , iar Bruxelles-ul este in mod special deranjat de . Ultimele cazuri de inaltă corupţie au fost suspendate in Romănie şi au fost deferite Curţii Constituţionale invocănd argumente speculative facute de apărare, in vdere ce, in general, condamnările aplicate de instanţele romăneşti in aceste domenii - in medie doi ani - sunt considerate prea uşoare"
Reuters
"Executivul Uniunii Europene a recurs la monitorizări ale vecinilor de la Marea Neagră avertizăndu-i că nu există lor pentru complezenţă, in ciuda unor progrese in vederea remedierii slăbiciunilor din justiţie şi afaceri interne. Comisia a spus că este prea devreme să decidă posibile sancţiuni sau să inlăture această ameninţare pentru cele două state care au aderat la bloc in ianuarie".
The Times
"Atăt Romănia căt şi Bulgaria au fost acceptate in Uniunea Europeană in ciuda problemelor grave din domeniul corupţiei, al criminalităţii organizate şi al independenţei justiţiei. Chiar şi in lipsa progreselor, Romănia şi Bulgaria nu vor fi supuse, cel mai probabil, unor sancţiuni financiare, urmănd să beneficieze in continuare de pe urma fondurilor generoase"