x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intr-o noapte, rusii au pierdut in Siria sapte avioane de lupta!

Intr-o noapte, rusii au pierdut in Siria sapte avioane de lupta!

04 Ian 2018   •   08:19
Intr-o noapte, rusii au pierdut in Siria sapte avioane de lupta!

In ultima zi a anului trecut, baza aeriana Hmeimim din Siria, folosita de fortele militare dislocate de Kremlin in aceasta tara, a fost tinta unui atac cu aruncatoare de grenade, rusii pierzand cel putin sapte avioane, inclusiv bombardiere si avioane de atac, afirma cotidianul Kommersant.

 

Citand surse militare si diplomatice, publicatia precizeaza ca este vorba de patru bombardiere Su-24, doua avioane de atac Su-35S si un avion de transport An-72. Interlocutorii ziarului au adaugat ca peste 10 militari ar fi fost raniti.

In opinia Kommersant, "este unul dintre cele mai grave incidente" inregistrate pe parcursul operatiunii Rusiei in Siria. Sursele cotidianului rus nu au spus insa care dintre gruparile teroriste au atacat baza.

Asa cum se intampla in astfel de cazuri "dezonorante" pentru Kremlin, la nivel oficial nu se fac nici un fel de comentarii. Sau se dezminte categoric. Pentru a evita o tacere suspecta, ministerul rus al apararii s-a limitat sa anunte prabusirea, in 31 decembrie, a unui elicopter Mi-24. Aparatul decolase de pe Hmeimim. Acelasi minister a subliniat ca elicopterul nu fusese atacat, accidentul fiind rezultatul unei defectiuni tehnice.

Grupul de cercetare Conflict Intelligence Team a scris, dupa publicarea articolului din Kommersant, ca nici una dintre gruparile care activeaza pe teritoriul Siriei nu a revendicat responsabilitatea pentru cele intamplate. In plus, CIR a constatat ca localnicii nu au postat pe retelele de socializare vreo inregistrare video sau fotografii cu atacul asupra bazei ruse, spre deosebire de alte situatii similare.

Cotidianul RBK Daily aminteste, in context, ca in 27 decembrie, agentiile rusa Interfax si araba AMN anuntasera ca baza rusa din Siria a fost atacata cu rachete. Mijloacele de aparare aeriana dispuse la Hmeimim au reusit sa doboare doua dintre proiectile. Un al treilea nu si-a atins tinta. Ulterior, purtatorul de cuvant al MAE de la Moscova, Maria Zaharova a catalogat incidentul "drept o provocare din partea teroristilor".

Merita mentionat, de asemenea, ca, in timpul vizitei sale la Hmeimim, din 11 decembrie, presedintele Vladimir Putin, a ordonat retragerea fortelor ruse desfasurate in Siria. In 22 decembrie, ministrul apararii, Serghei Soigu anunta ca ordinul a fost indeplinit.

×