Când spunem despre cineva că este pasionat de jocurile de noroc ar trebui să ne referim la interesul şi plăcerea cu care „joacă” pe piaţa financiară şi nu la masa de poker. Cel puţin asta e concluzia unor economişti americani.
Ei au stabilit, în urma unui studiu amplu, că factorul „noroc” e mai important în investiţii decât în poker. Steven Levitt, cunoscut pentru cercetările sale din domeniul economiei infracţionale, şi Thomas Miles, specialist în efectele dreptului asupra economiei, au studiat în detaliu rezultatele unui mare turneu de poker ce a fost organizat la Las Vegas (2010 World Series of Poker). „Jucătorii identificaţi a priori ca fiind foarte abili au obţinut o rentabilitate a investiţiei de peste 30%, comparativ cu 15% pentru toţi ceilalţi jucători”, au concluzionat autorii studiului.
„Diferenţele observate la nivelul ratei de rentabilitate a investiţiei sunt, din punct de vedere statistic, extrem de semnificative şi mult mai importante decât cele observate pe pieţele financiare”, au explicat autorii studiului. Ei au reliefat faptul că, la fel ca în lumea finanţelor, cei care doresc să câştige mult trebuie să rişte mult: unul dintre ei şi-a plătit, de exemplu, participarea la turneu de 252.000 de dolari, pentru a pleca acasă cu 24.000 de dolari câştigaţi. „Pokerul este un joc de abilitate”, au concluzionat autorii studiului, susţinând că toate restricţiile juridice impuse jocului de poker, precum aceea prin care băncile americane nu au voie să încheie tranzacţii financiare cu site-urile de poker, ar trebui să fie ridicate. Studiul a apărut în publicaţia National Bureau of Economic Research.