x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INVITAŢI - Martori la votul american

INVITAŢI - Martori la votul american

29 Oct 2008   •   00:00

Aproape 100 de persoane din 76 de ţări au ocazia să observe alegerile prezidenţiale din Statele Unite la “locul faptei”. Ambasadori americani din 100 de ţări au ales personal numele celor care vor participa în programul I-VOTE 2008 (International Visitors Observe The Elections).



Între 26 octombrie şi 8 noiembrie, participanţii, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, care sunt implicaţi în promovarea democraţiei în ţările lor, vor observa sistemul politic american pe ultima sută de metri până în ziua alegerilor. Iniţiativa, organizată de Meridian International Center, face parte din programul International Visitor Leadership, din cadrul Biroului Afacerilor Educaţionale şi Culturale.

Toţi vorbitori fluenţi de limba engleză, participanţii vor observa procesul electoral în capitala Statelor Unite şi statele Colorado, Florida, Missouri, Ohio şi Minnesota. Aceştia vor vedea cum se desfăşoară la prima mână, vor face cunoştinţă cu oficiali electorali, analişti politici, activişti, studenţi, academicieni, alegători şi candidaţi, în încercarea lor de a înţelege procesul electoral american.

CONTACT EFECTIV
În ziua alegerilor, grupul va fi împărţitîn două şi va vizita 50 de comunităţi şi participă la activităţile specific electorale. De la discuţii off-the-record cu alegătorii la analizarea felului în care este organizat transportul pentru alegători, discuţii cu supraveghetorii secţiilor de votare şi alte detalii, toate acestea vor fi învăţate de norocoşii celor 76 de ţări. Aceştia vor participa şi la evenimente socialeîn seara alegerilor, când vor fi transmise rezultatele alegerilor. În ultima zi a programului, vizitatorii se vor reuni în Boston, în cadrul Universităţii Harvard, unde vor împărtăşi opinii şi experienţe şi unde vor trage concluzii. Catherine Stearns, oficial al Departamentului de Stat din cadrul biroului de relaţii cu mass-media, a declarat că România nu se află printre ţările selectate să participe în programul I-VOTE 2008. (Mihaela Biliovschi, Washington)

×
Subiecte în articol: externe