x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakienii au prins gustul maşinilor scumpe

Irakienii au prins gustul maşinilor scumpe

de Sînziana Stancu    |    13 Apr 2009   •   00:00

În timp ce piaţa automobilelor este în cădere liberă şi în cele mai bogate ţări, comercianţii din Bagdad îşi freacă mâinile de bucurie. După ani întregi de frustrări, irakienii se dau în vânt acum după maşinile noi şi scumpe.

Cele mai bune mărci străine - BMW, Nissan, Hyundai şi chiar Hummer - se fofilează acum printre epave ambulante şi şarete trase de măgari care circulă încă pe străzile capitalei irakiene, scrie AFP.

Bagdadul a devenit, după două decenii de embargou şi războaie, unul dintre puţinele oraşe din lume unde piaţa automobilelor este relativ bună. Cu un sistem bancar limitat, Irakul pare să fie practic ocolit de criza financiară internaţională.

AVANTAJE
Până de curând, să circuli într-o maşină nouă, de lux, era un gest foarte riscant. "Răpirile" unor asemenea tipuri de automobile erau frecvente, fie că erau practicate de miliţieni invidioşi, fie de "piraţi" care puneau ochii pe victime suficient de înstărite încât să poată oferi recompense grase în schimbul maşinilor furate.

Aceste obiceiuri nu au pierit cu totul încă, dar s-au rărit semnificativ, pe măsură ce a crescut numărul irakienilor care îşi pot permite acum să îşi cumpere un automobil nou. Iar cei care nu îşi pot permite încă să îl cumpere îl pot închiria. Oferta este bogată, concesionarii oferind toată gama de modele, de la cele sport la cele elegante şi 4x4, cele mai multe importate de Iordania şi Emiratele Arabe Unite.

La acest "boom" al automobilelor noi contribuie şi preţurile scăzute la combustibil practicate în Irak, acestea fiind sensibil mai mici decât în Statele Unite sau în Europa.

×
Subiecte în articol: externe