x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul eliberează „Stena Impero”

Iranul eliberează „Stena Impero”

24 Sep 2019   •   19:30
Iranul eliberează „Stena Impero”

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei, a anunţat luni că petrolierul suedez sub pavilion britanic „Stena Impero”, sechestrat în iulie de către Iran în strâmtoarea Ormuz, a fost eliberat şi este „liber să navigheze”, a informat France Presse.

„Procedura legală a luat sfârşit, iar condiţiile pentru eliberarea petrolierului au fost îndeplinite, aşa încât petrolierul este de acum liber”, a declarat Rabiei, referindu-se la nava suedeză „Stena Impero”. Petrolierul de 183 metri, sechestrat la 19 iulie de Gardienii Revoluţiei, corpul de elită al Republicii islamice, a fost obligat să acosteze în portul Bandar Abbas . Autorităţile iraniene au acuzat nava că a ignorat semnale SOS şi şi-a oprit transponderul, după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit. „Stena Impero” a fost sechestrată cu un echipaj de 23 de persoane la bord. Şapte dintre acestea au fost eliberate la 4 septembrie. „Stena Bulk”, societatea care deţine petrolierul, şi-a exprimat duminică speranţa într-o eliberare rapidă a navei, manifestând totodată rezerve. „Nu vrem să luăm nimic ca pe ceva sigur. Vrem să ne asigurăm că nava părăseşte apele teritoriale iraniene”, a declarat directorul „Stena Bulk”, Erik Hanell, postului de televiziune suedez SVT.

 

Capturarea navei a intervenit la câteva ore după anunţul unei instanţe din Gibraltar privind prelungirea sechestrului pus pe petrolierul iranian „Grace I” de către poliţia şi autorităţile vamale din acest teritoriu britanic.

 

×