x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul cumpără încă 25 de avioane de luptă F-35 din SUA, pentru 3 miliarde de dolari

Israelul cumpără încă 25 de avioane de luptă F-35 din SUA, pentru 3 miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2024   •   23:33
Israelul cumpără încă 25 de avioane de luptă F-35 din SUA, pentru 3 miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta

Israelul va începe să primească un nou lot de avioane de luptă F-35 din partea SUA începând din 2028, după ce cele două părţi au finalizat un acord, în ciuda tensiunilor legate de războiul din Fâşia Gaza, informează Bloomberg.

Ministerul israelian al Apărării a semnat oficial marţi un acord cu Statele Unite pentru achiziţionarea unei a treia escadrile de avioane de luptă F-35.

Acordul include 25 de avioane de luptă construite de Lockheed Martin, în valoare de trei miliarde de dolari.

Avioanele ar urma să înceapă să fie livrate începând cu 2028, în loturi de trei până la cinci pe an, a precizat ministerul. Avioanele ar aduce flota F-35I a Forţelor Aeriene israeliene la 75 de avioane în următorii ani. Până în prezent au fost livrate doar 39 din comanda iniţială a Israelului de 50 de avioane F-35.

Acordul „reflectă puterea alianţei strategice dintre Israel şi Statele Unite”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. „Într-un moment în care unii dintre adversarii noştri urmăresc să submineze legăturile noastre cu cel mai mare aliat al nostru, nu facem decât să ne consolidăm şi mai mult alianţa”.

Acordul subliniază angajamentul preşedintelui Joe Biden faţă de apărarea Israelului, chiar şi în condiţiile în care au crescut îngrijorările cu privire la continuarea războiului pe care Israelul îl duce în Gaza împotriva Hamas.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel avioane de lupta sua