x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general ONU, Antonio Guterres, și i-a interzis intrarea în țară

Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general ONU, Antonio Guterres, și i-a interzis intrarea în țară

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   23:53
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general ONU, Antonio Guterres, și i-a interzis intrarea în țară
Sursa foto: Hepta

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu lipsa unei condamnări clare din partea lui Antonio Guterres a atacului cu rachete lansat de Iran asupra Israelului.

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului pe care a caracterizat-o „neproductivă”, potrivit Sky News. Afirmația a fost făcută în timpul unei declarații pentru presă.

„Pași ca aceștia nu sunt productivi pentru ca [Israelul] să-și îmbunătățească poziția în lume. ONU face o muncă incredibil de importantă în Gaza. Face o muncă incredibil de importantă în regiune. Iar ONU, atunci când acționează cel mai bine, poate juca un rol important pentru securitate și stabilitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Anterior, Guvernul israelian a declarat miercuri că secretarul general al ONU, António Guterres, este considerat „persona non grata” și i-a interzis intrarea în țară. Decizia vine pe fondul intensificării conflictului din Orientul Mijlociu, iar motivele oficiale ar fi legate de lipsa unei condamnări clare din partea lui Guterres a atacului cu rachete lansat de Iran asupra Israelului.

Guterres a emis marți o scurtă declarație, condamnând „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu”. Miercuri dimineață, a vorbit din nou la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU spunând că „el condamnă ferm” atacul iranian, ceea ce ar fi trebuit să fie „evident” din declarația anterioară.

Iranul justifică atacul cu rachete asupra Israelului în fața ONU

Iranul și-a apărat acțiunile militare împotriva Israelului la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul iranian la Națiunile Unite, Amir Saeid Iravani, a declarat că atacul cu rachete a fost „un răspuns necesar și proporțional" la ceea ce el a numit „acte agresive" ale Israelului.

Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului a fost un „răspuns necesar și proporțional” la „actele agresive” ale Israelului în Orientul Mijlociu în ultimele câteva luni, a declarat miercuri emisarul iranian la Națiunile Unite.

Amir Saeid Iravani a spus că Israelul „înțelege doar limbajul forței”, avertizând că orice act de agresiune nu va rămâne nepedepsit.

„Fiecare act de reținere luat de Iran nu a făcut decât să încurajeze Israelul să comită crime și mai mari și mai multe acte de agresiune. În consecință, răspunsul Iranului a fost necesar pentru a restabili echilibrul și descurajarea”, a declarat Iravani.

Anterior, miercuri, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat că țările care au contribuit la blocarea rachetelor care au vizat Israelul marți vor fi „trase la răspundere”.

Oficial american: Israelul trebuie să comunice clar cu SUA înainte de răspunsul la atacul iranian

Israelul trebuie să comunice clar cu SUA înainte de orice răspuns la atacul iranian. Declarația aparține unui înalt oficial american. Americanii au fost de mai multe ori iritați de poziția Israelului care a luat decizii fără a asculta sfaturile sau cererile SUA.

Casa Albă încearcă să-și alinieze opiniile cu privire la orice răspuns potențial la atacul iranian asupra Israelului cu omologii din administrația Netanyahu, potrivit Sky News.

Secretarul adjunct al SUA Kurt Campbell a descris situația actuală din Orientul Mijlociu drept „un moment de pericol” și a subliniat importanța unei comunicări clare între America și Israel.

„Cred că recunoaștem pe cât de important ar trebui să fie un răspuns, există o recunoaștere a faptului că regiunea este într-adevăr pe marginea prăpastiei și preocupări reale cu privire la o escaladare și mai largă”, a spus Campbell.

Declarația vine pe fondul informațiilor despre frustrările crescânde ale oficialilor de la Casa Albă produse de faptul că Israelul nu ascultă sfaturile sau instrucțiunile de la Washington cu privire la operațiunile sale în Liban.

(sursa: Mediafax)

×