x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISRAEL / ONU cere o anchetă pentru crimă de război de mare amploare

ISRAEL / ONU cere o anchetă pentru crimă de război de mare amploare

23 Mar 2009   •   00:00

Un expert al Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut demararea unei anchete privind ofensiva israeliană în Fâşia Gaza /27 decembrie 2008-18 ianuarie 2009/, subliniind că sunt motive să se afirme că aceasta constituie o "crimă de război de mare amploare", menţionează un raport ce urmează să fie prezentat în cursul zilei de luni Consiliului drepturilor omului, cu sediul la Geneva, informează AFP.



În document, raportorul special al ONU privind situaţia în teritoriile palestiniene Richard Falk solicită o "anchetă a experţilor" menită să determine dacă, în contextul dat, militarii israelieni puteau face distincţia între ţinte militare şi populaţia civilă. "Dacă nu era posibil, respectiva ofensivă a fost ilegală şi constituie o crimă de război de mare amploare", insistă Richard Falk, adăugând că, "pe baza elementelor probatorii disponibile în acest moment, sunt motive să se ajungă la o asemenea concluzie".

La sfârşitul lunii decembrie anul trecut, armata israeliană a lansat o ofensivă de proporţii care a durat de peste trei săptămâni în Fâşia Gaza, provocând moartea a peste 1.300 palestinieni, inclusiv femei şi copii, precum şi distrugerea a numeroase locuinţe şi edificii publice. În decembrie 2008, Richard Falk a fost expulzat de către Israel după ce a fost reţinut o scurtă perioadă de timp, la sosirea sa pe teritoriul statului evreu.

×
Subiecte în articol: externe