x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul ia în considerare pauze tactice în Gaza pentru ajutor umanitar

Israelul ia în considerare pauze tactice în Gaza pentru ajutor umanitar

de Redacția Jurnalul    |    07 Noi 2023   •   10:00
Israelul ia în considerare pauze tactice în Gaza pentru ajutor umanitar
Sursa foto: Hepta

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ar lua în considerare „mici pauze tactice” în lupte pentru a facilita intrarea ajutoarelor sau ieșirea ostaticilor din Fâșia Gaza, dar a respins din nou apelurile la încetarea focului, scrie Reuters.

Netanyahu a declarat că o încetare generală a focului ar îngreuna efortul de război al țării sale, dar oprirea luptelor din motive umanitare, o idee susținută de principalul aliat al Israelului, Statele Unite, va fi luată în continuare în considerare în funcție de circumstanțe.

„În ceea ce privește micile pauze tactice - o oră aici, o oră acolo - le-am mai avut și înainte. Presupun că vom verifica circumstanțele pentru a permite intrarea de bunuri, bunuri umanitare, sau ieșirea ostaticilor”, a declarat luni Netanyahu, pentru ABC News.

„Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a adăugat el.

Președintele american Joe Biden a discutat despre astfel de pauze și despre posibilele eliberări de ostatici într-o convorbire telefonică cu Netanyahu luni, reiterându-și sprijinul pentru Israel, subliniind în același timp că acesta trebuie să protejeze civilii, a precizat Casa Albă.

Organizațiile internaționale au anunțat că spitalele nu pot face față răniților, iar alimentele și apa potabilă se epuizează, iar livrările de ajutoare nu sunt nici pe departe suficiente.

„Avem nevoie de o încetare imediată a focului umanitar. Au trecut 30 de zile. Destul este destul. Acest lucru trebuie să se oprească acum", se arată într-o declarație a șefilor mai multor organisme ale Națiunilor Unite de luni, printre care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și șeful ONU pentru ajutoare, Martin Griffiths.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pauze tactice gaza ajutor umanitar