x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel - Raportul privind războiul din Liban, ca o sentinţă

Israel - Raportul privind războiul din Liban, ca o sentinţă

de Irina Cristea    |    02 Mai 2007   •   00:00
Israel - Raportul privind războiul din Liban, ca o sentinţă

Un plan de război "făcut in pripă", marcat de "erori decizionale" şi de "imprudenţă", l-ar putea costa funcţia pe premierul israelian Ehud Olmert. Comisia de anchetă privind ofensiva din Liban şi-a prezentat raportul intermediar, care il supune pe Olmert unei presiuni crescande de a demisiona.

"Eşec grav" este sentinţa lui Olmert

Un plan de război "făcut in pripă", marcat de "erori decizionale" şi de "imprudenţă", l-ar putea costa funcţia pe premierul israelian Ehud Olmert. Comisia de anchetă privind ofensiva din Liban şi-a prezentat raportul intermediar, care il supune pe Olmert unei presiuni crescande de a demisiona.

Un raport extrem de critic al comisiei ce anchetează ofensiva de anul trecut din Liban l-a pus pe premierul Ehud Olmert intr-o postură extrem de nesigură. Vocile care ii solicită demisia se inmulţesc de la o zi la alta, după ce in documentul dat publicităţii luni s-a arătat că premierul nu a avut "un plan bine stabilit" la declanşarea atacurilor impotriva gherilelor Hezbollah şi că a dat dovadă de "erori decizionale, erori de responsabilitate şi imprudenţă".

FRONDĂ. Un vant de frondă incepe să bată inclusiv dinspre Kadima, formaţiunea din care face parte Olmert, notează AFP. "E o chestiune de zile pană cand cineva din partid ii va cere demisia", declară pentru AFP surse din formaţiunea centristă, in condiţiile in care Olmert este acuzat că ar fi contribuit la scăderea popularităţii partidului.

Ieri, un membru fără portofoliu al guvernului israelian membru al Partidului Muncii şi-a anunţat demisia. "După publicarea unui astfel de raport, nu pot rămane intr-un Executiv condus de Ehud Olmert", a anunţat Eytan Cabel, al cărui gest ar putea avea, spun comentatorii, un efect domino.

Nici populaţia nu pare a-l mai susţine pe Olmert. Un sondaj dat publicităţii luni arăta că 70% din cei chestionaţi vor ca premierul să-şi dea demisia, in vreme ce doar 15% sunt de părere că acesta ar trebui să rămană in funcţie.

"Ehud Olmert a iniţiat războiul cu scopul eliberării celor doi militari răpiţi şi distrugerii mişcării Hezbollah, dar obiectivul era prea ambiţios şi imposibil de indeplinit", este concluzia lui Eliyahu Winograd, şeful comisiei care anchetează modul in care s-a derulat conflictul din Liban. In afară de Olmert, au mai fost găsiţi responsabili pentru modul in care s-au derulat operaţiunile alţi doi inalţi demnitari. Este vorba despre ministrul Apărării, Amir Peretz, şi de şeful Statului Major, Dan Halutz, care a şi demisionat in ianuarie 2007.

PRESA IL INFIEREAZĂ
"Un pistol la tampla lui Olmert", "Olmert, la plecare" sau "Olmert a eşuat" sunt cateva dintre titlurile preluate de AFP din revista presei isareliene de ieri, unde vocile pro-Eduh Olmert (foto) sunt ca şi inexistente. "Ehud Olmert trebuie să plece şi acesta este fondul problemei", nota editorialistul Nahum Barnea, de la Yediot Aharonot. In editorialul Maariv se arată că apropiaţii premierului cunosc amara realitate. "După un asemenea raport, nu poţi rămane la post." O manifestaţie de amploare era programată pentru maine la Tel Aviv, organizatorii cerand demisia lui Olmert şi a ministrului Apărării. in conflictul cu mişcarea Hezbollah şi-au pierdut viaţa 158 de israelieni, intre care 117 militari şi 41 de civili.
×
Subiecte în articol: externe olmert ehud olmert