x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia nu vrea "niciodată clandestini la uşa casei" sale

Italia nu vrea "niciodată clandestini la uşa casei" sale

de Sînziana Stancu    |    11 Iun 2008   •   00:00

PUNCTUL PE "I" ● Ministrul pentru Politici Europene de la Roma e hotărît
"Italia are dreptul de a-şi proteja cetăţenii, ca oricare alt stat suveran", a fost fraza cu care a deschis astăzi la întîlnirea cu presa de la Bucureşti ministrul italian pentru Politici Europene, Andrea Ronchi, subiectul imigraţia română. Reprezentantul italian a răspuns unei întrebări legate de măsurile legislative dure adoptate de noul guvern de la Roma împotriva imigraţiei clandestine



PUNCTUL PE "I" ● Ministrul pentru Politici Europene de la Roma e hotărît
"Italia are dreptul de a-şi proteja cetăţenii, ca oricare alt stat suveran", a fost fraza cu care a deschis astăzi la întîlnirea cu presa de la Bucureşti ministrul italian pentru Politici Europene, Andrea Ronchi, subiectul imigraţia română. Reprezentantul italian a răspuns unei întrebări legate de măsurile legislative dure adoptate de noul guvern de la Roma împotriva imigraţiei clandestine în general, care, implicit, îi vizează şi pe românii din Italia, în special, pe ţiganii de origine română, care au intrat în vizorul autorităţilor din Italia pentru numeroasele infracţiuni pe care le-au comis pe teritoriul acestei ţări.

SECURITATE. Ronchi a mai spus că cetăţenii străini care comit infracţiuni în Italia vor fi sancţionaţi potrivit legii italiene, ţinînd să precizeze că pedepsele ce le vor fi aplicate delincvenţilor străini vor fi aceleaşi pentru toţi, fără discriminare pe criterii de cetăţenie şi etnie. "Italia are o politică de deschidere (...), nu ne caracterizează xenofobia sau rasismul, avem o politică de toleranţă, dar nu şi faţă de infractori", a mai explicat Ronchi. Acesta a fost o parte din răspunsul pe care oficialul italian l-a dat la întrebarea despre criticile referitoare la duritatea noii legislaţii împotriva imigranţilor clandestini, în special a decretului privind procedura rapidă de expulzare a acestora. "E nevoie de imigraţie în Italia", a explicat Ronchi, precizînd că "trebuie însă opriţi cei care nu pot fi solidari cu valorile italiene şi comit infracţiuni" pe teritoriul italian. "Dreptul la o politică de securitate îl are oricare ţară (...), iar Italia are dreptul de a-şi proteja propriii cetăţeni", şi o va face "în conformitate cu apărarea drepturilor omului, în spiritul Schengen şi al Uniunii Europene", a adăugat ministrul italian. El a menţionat că autorităţile italiene vor continua eforturile de integrare a imigranţilor, dar nu a omis să amintească despre un "manifest" din campania alegerilor legislative de luna trecută, care spunea "Niciodată clandestini la uşa casei!" şi care a avut mare priză la electoratul sătul de infracţiunile imigranţilor, mai ales ale celor proveniţi din România, readucînd la putere formaţiunea politică a fostului şi actualului premier italian, Silvio Berlusconi. "Sper ca acest angajament să devină realitate", a conchis Ronchi.

×
Subiecte în articol: externe italia