x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia / S-au înfiinţat patrulele de civili

Italia / S-au înfiinţat patrulele de civili

de Violeta Fotache    |    26 Feb 2009   •   00:00

Decretul-lege privind măsurile urgente în domeniul siguranţei publice împotriva violenţei sexuale şi a actelor de persecutare intrat în vigoare, marţi, în Italia, va fi analizat la Bucureşti de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC). Experţii vor studia documentul din punct de vedere al concordanţei cu legislaţia europeană, ne-a informat ieri MJLC. Actul normativ modifică dispoziţii din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală italiană, dispoziţiile Legii privind regimul de detenţie şi dispoziţii din materia imigrării şi a condiţiei străinului.



NEÎNARMAŢI, DAR VIGILENŢI
Actul oferă posibilitatea primarilor italieni, prin acord prealabil cu prefectul, de a beneficia de "colaborarea asociaţiilor de cetăţeni neînarmaţi cu scopul de a semnala Poliţiei statale sau locale fapte care pot dăuna siguranţei urbane". "Membrii acestor echipe nu vor avea arme, ci doar telefoane mobile, pentru a putea anunţa forţele de ordine în cazul apariţiei unor probleme. Primarii sunt cei care vor decide cum, unde şi când vor apela la aceşti voluntari", a declarat ministrul de Interne, Roberto Maroni.

MAI DURI CU INFRACTORII
Printre măsurile incluse în decret se numără înlocuirea arestului la domiciliu cu detenţia pentru persoanele acuzate de agresiuni sexuale, acordarea de asistenţă juridică pentru victime şi măsuri vizând lupta împotriva imigraţiei ilegale. Actul normativ înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile de violenţă sexuală. Decretul-lege are caracter de urgenţă şi, conform Constituţiei italiene, va trebui să fie supus spre aprobare celor două Camere ale Parlamentului de la Roma pentru a deveni lege. Dacă în termen de 60 de zile de la publicare nu este aprobat de Parlamentul italian, decretul-lege îşi pierde valabilitatea ex tunc (nu se mai aplică retroactiv ­ n.r.), potrivit articolului 77 din Constituţia italiană.

Dacă noua legislaţie încalcă standardele europene în materie, determinând încălcări ale drepturilor cetăţenilor români de pe teritoriul Italiei, statul român are mai multe căi pentru o contraacţiune. Deocamdată însă, autorităţile române sunt în faza de analiză a acestui text normativ. Decretul-lege va fi postat pe site-ul Ministerului român de Justiţie imediat după ce va fi tradus în limba română.

×
Subiecte în articol: externe