x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia:Start la expulzări, cu binecuvîntarea Senatului

Italia:Start la expulzări, cu binecuvîntarea Senatului

de Carmen Plesa    |    24 Iul 2008   •   00:00

Senatul italian a aprobat astăzi cu 161 de voturi pentru, 120 împotrivă şi 8 abţineri, transformarea în lege a decretului pentru siguranţă lansat în primăvară, la Napoli.

Senatul italian a aprobat astăzi cu 161 de voturi pentru, 120 împotrivă şi 8 abţineri, transformarea în lege a decretului pentru siguranţă lansat în primăvară, la Napoli.

Următoarele aspecte ale acestei legi i-ar putea afecta direct pe românii din Italia:


CLANDESTINITATE - pentru străinii aflaţi ilegal în Italia şi pentru cei care comit infracţiuni, pedepsele vor fi fi cu o treime mai mari decît cele care se acordă în mod obişnuit pentru respectivele fapte. Măsura va fi aplicată atît pentru extracomunitari, cît şi pentru cetăţenii care provin dintr-o ţară membru UE, dar stau ilegal în Italia.


MAI UŞOR DE EXPULZAT - toţi străinii care sunt condamnaţi la o pedeapsă mai mare de 2 ani (pînă acum limita era de 10 ani) vor fi expulzaţi, indiferent dacă sunt extracomunitari sau vin din ţări membre UE. Vor fi expulzaţi imediat străinii comunitari sau cladestini care comit infracţiuni (comunitarii, după două luni de şedere în Italia) şi nu pot demonstra că au o sursă legală de venit.


ÎNCHISOARE PENTRU PROPRIETARI ITALIENI – cei care închiriază imobile clandestinilor sau comunitarilor care stau ilegal în Italia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar imobilul va fi confiscat. O excepţie la acest capitol este cazul "badantelor” (femeile care au grijă de un bătrîn, copii etc) care sunt cazate în permanenţă în casele celor pentru care muncesc.


CONFISCAREA BUNURILOR OBŢINUTE ILEGAL – vor fi instituite norme pentru confiscarea bunurilor obţinute ilegal sau a căror valoare depăşeşte veniturile declarate oficial de cel care le deţine


CINE UCIDE UN OFICIAL VA PRIMI ÎNCHISOARE PE VIAŢĂ. Pentru cine ucide un agent al forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri şi alţi agenţi însărcinaţi cu siguranţa publică) este prevăzută pedeapsa maximă - închisoare pe viaţă. A fost mărit şi numărul de infracţiuni pentru care nu se mai poate suspenda pedeapsa cu închisoarea. Astfel, vor rămîne în închisoare cei care comit acte obsecene, violenţe sexuale, violenţe sexuale de grup, furtuRI şi toate delictele agravante ce privesc clandestinitatea, dar şi deţinerea de substanţe stupefiante.


PUTERI MĂRITE PENTRU PRIMARI ŞI PREFECŢI – au fost amplificate puterile prefecţilor în ceea ce priveşte siguranţa urbană. Primarul poate adopta decrete urgente pentru a face faţă unor pericole grave care ameninţă siguranţa urbană. Primarul va fi şi cel care va anunţa autorităţilor cazurile de străini care trebuie expulzaţi.


Numărul forţelor de ordine din marile oraşe va fi suplimentat cu 3.000 de militari .

×
Subiecte în articol: externe