x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jandarmii români au intervenit în Kosovo

Jandarmii români au intervenit în Kosovo

de Jurnalul National    |    20 Feb 2008   •   00:00
Jandarmii români au intervenit în Kosovo

Protestele au continuat ieri la Mitroviţa, oraş divizat etnic, unde aproximativ 1.000 de studenţi au ieşit pe străzi pentru a manifesta împotriva independenţei declarate unilateral de Kosovo.

VIOLENŢELE S-AU EXTINS

Protestele au continuat ieri la Mitroviţa, oraş divizat etnic, unde apro­ximativ 1.000 de studenţi au ieşit pe străzi pentru a manifesta îm­potriva independenţei declarate uni­lateral de Kosovo. Mai mulţi sârbi mascaţi au incendiat după-amiază două puncte de trecere dinspre Serbia înspre regiunea din nor­dul Kosovo. Potrivit poliţiei sârbe, cel puţin un grănicer a fost rănit în deflagraţii. NATO a trimis imediat în regiune militari din cadrul forţelor sale, fiind pentru prima dată când Alianţa Nord-Atlantică a intervenit în forţă, după declararea independenţei, la Priştina. Forţa KFOR este menită să sprijine poliţia ONU, în caz de necesitate, a amintit ieri comandantul Etienne de Fayet de la Tour, purtă­to­rul de cuvânt al forţelor NATO din Kosovo. După incidentele de la punc­­tele de frontieră Banja şi Jarinje, forţele ONU de poliţie au abandonat ieri cele două locaţii, după ce au distrus documentele oficiale şi au dezactivat calculatoarele. În plus, misiunea ONU în Kosovo a închis, pentru 24 de ore, două dintre drumurile de frontieră care fac legătura între nordul Kosovo şi Serbia. Potrivit corespondentului Antenei 3, Mile Cărpenişan, mai mulţi jandarmi români au intervenit la frontiera sârbo-kosovară. În momentul izbucnirii incendiilor, cele două puncte de frontieră erau păzite de poliţişti kosovari şi de trupe ONU, între care şi jandarmi români.

 

PROTESTE OFICIALE. Serbia a intrat ieri într-o pe­ri­oa­dă de îngheţ diplomatic cu occidentalii, în replică la decizia acestora de a re­cu­noaşte independenţa Kosovo. Pre­mie­rul sârb, naţionalistul Vois­lav Koş­­tuniţa, a chemat poporul la o ma­nifestaţie de amploare la Belgrad, pentru a arăta unitatea sâr­bilor împotriva noului stat kosovar.

Într-un comunicat primit ieri la redacţie, Liga de prietenie româno-sârbă a sancţionat proclamarea independenţei “provinciei sârbe Kosovo‘‘, pe care o consideră “un act de gro­­solană încălcare a integrităţii şi su­veranităţii naţionale‘‘. Liga susţine totodată că decizia unilaterală a Priş­tinei se află la baza “unei des­ta­bi­li­zări grave a situaţiei‘‘ în Balcani.

 

Preşedintele Kosovo, despre îmbunătăţirea relaţiilor cu România

Într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, preşedintele Kosovo spune că viitorul relaţiilor cu românii va fi unul de cooperare. “Cred că România este un stat foarte important, membru al Uniunii Europene, şi are o însemnătate deosebită pentru noi ca România să respecte politica oficială a UE. Avem acum, şi am avut şi în trecut relaţii paşnice şi bazate pe respect”, a declarat Fatmir Sedjiu corespondentului Antenei 3 în Kosovo, Mile Cărpenişan.
“Vă respectăm experienţa, rolul pe care îl aveţi în Europa şi, de asemenea, ştim că mulţi dintre albanezi, cu origini kosovare, sunt acum membri ai Academiei Române, ca şi în trecut. Acesta poate fi un moment pentru apropierea dintre Kosovo şi România, astfel încât împreună să mergem înainte în UE. Cred că viitorul acestor două naţiuni, română şi kosovară, va fi cooperarea”, a mai spus preşedintele noului stat apărut pe harta Europei. Sedju a ţinut totodată să-şi exprime dorinţa ca “România să aibă aceeaşi poziţie ca şi celelalte state, în recunoaşterea Kosovo. Am trimis cererea noastră României şi aşteptăm un posibil răspuns, în cadrul unui proces normal”. Totodată, pentru preşedintele Sedju este foarte important că “trupele NATO sunt în Kosovo şi au grijă de securitatea cetăţenilor. Şi voi, România, sunteţi parte din ea”.

 

×
Subiecte în articol: externe kosovo