x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden a vorbit cu premierul Irakului şi a făcut apel la reluarea dialogului naţional

Joe Biden a vorbit cu premierul Irakului şi a făcut apel la reluarea dialogului naţional

01 Sep 2022   •   09:20
Joe Biden a vorbit cu premierul Irakului şi a făcut apel la reluarea dialogului naţional
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a vorbit miercuri seară cu premierul Irakului, Mustafa Al-Kadhimi, în contextul violenţelor recente, liderul de la Casa Albă lansând un apel pentru dialog politic naţional.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu premierul Irakului, Mustafa Al-Kadhimi, despre susţinerea SUA faţă de un Irak suveran şi independent. Preşedintele a lăudat abilităţile de lider ale premierului Mustafa Al-Kadhimi în cursul recentelor tensiuni şi violenţe (...). A lăudat acţiunile serviciilor de securitate irakiene şi a transmis condoleanţe familiilor celor ucişi în recentele confruntări", anunţă Preşedinţia de la Washington.

"Preşedintele şi premierul au salutat reinstaurarea securităţii pe străzi şi i-au îndemnat pe toţi liderii irakieni să se implice în dialog naţional pentru a configura un drum înainte, în conformitate cu legile şi Constituţia Irakului. Preşedintele SUA a transmis susţinerea deplină pentru eforturile premierului Mustafa Al-Kadhimi de reducere a tensiunilor în regiune prin dialog şi diplomaţie. Cei doi lideri au stabilit să menţină comunicarea în următoarele săptămâni", precizează Casa Albă.

Cel puţin 23 de persoane au murit în cursul confruntărilor violente produse în Irak în ultimele zile. Simpatizanţii clericului şiit Moqtada Al-Sadr au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate irakiene şi cu grupuri afiliate Iranului. Pe fondul tensiunilor care se amplificaseră de câteva săptămâni, Moqtada Al-Sadr a anunţat retragerea din politică, ceea ce a condus la noi violenţe. Moqtada Al-Sadr, liderul uneia dintre facţiunile şiite, le-a cerut protestatarilor să se retragă din faţa Parlamentului de la Bagdad, unde protestau de câteva săptămâni.

Irakul se confruntă cu o criză politică gravă de aproximativ un an. Conform acordului constituţional, preşedintele trebuie să fie de etnie kurdă, iar premierul de confesiune şiită, ceea ce generează tensiuni majore pentru desemnarea candidaţilor.

Mişcarea lui Moqtada Al-Sadr contestă din iulie anunţarea candidaturii la postul de prim-ministru a lui Mohamed Shia al-Sudani, un fost ministru susţinut de o alianţă şiită rivală proiraniană, Cadrul de Coordonare. Pe 27 iulie, mii de simpatizanţi ai lui Moqtada Al-Sadr au pătruns în Zona Verde din Bagdad, un perimetru ultrasecurizat în care sunt instituţii guvernamentale şi ambasade, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, dar mulţi protestatari rămăseseră în faţa Parlamentului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden