x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borell:UE ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești pentru Ucraina

Josep Borell:UE ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești pentru Ucraina

09 Mai 2022   •   11:20
Josep Borell:UE ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești pentru Ucraina

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești în valoare de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina după război, a declarat luni, într-un interviu acordat Financial Times (FT), cel mai înalt diplomat al blocului european, Josep Borrell.

„Aș fi foarte mulțumit, pentru că este foarte logic", a declarat Borrell când a fost întrebat de FT dacă rezervele rusești înghețate ar putea ajuta la finanțarea efortului de reconstrucție a Ucrainei după ce războiul se va încheia.

„Avem banii în buzunare și cineva trebuie să-mi explice de ce este bine pentru banii afgani și nu pentru banii ruși”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari din activele înghețate ale băncii centrale din Afganistan pentru a oferi ajutor umanitar în interiorul țării și pentru a despăgubi victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Țările occidentale au înghețat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia sa în Ucraina.

De atunci, oficialii UE au dezbătut dacă activele sancționate ar putea fi utilizate cumva pentru a reconstrui Ucraina atunci când războiul se va încheia în cele din urmă, însă nu au fost prezentate propuneri politice concrete.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a amenințat că va acționa în justiție împotriva SUA și UE în încercarea de a încerca să deblocheze rezervele sale de aur și de valută. Cu toate acestea, nu este clar când sau în ce jurisdicție ar putea fi făcută o contestație juridică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Josep Borell