x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare radicală a sistemului judiciar în Mexic: judecătorii, aleși prin vot liber

Schimbare radicală a sistemului judiciar în Mexic: judecătorii, aleși prin vot liber

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2024   •   19:45
Schimbare radicală a sistemului judiciar în Mexic: judecătorii, aleși prin vot liber
Sursa foto: Hepta/Andres Manuel Lopez Obrador

Reforma judiciară din Mexic, care revizuiește instanțele din țară și care va permite votanților să aleagă judecătorii, a intrat oficial în vigoare duminică, după ce textul modificărilor constituționale a fost publicat în buletinul oficial al guvernului.

Reformele marchează o victorie legislativă majoră în ultimele săptămâni de mandat ale președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, scrie Reuters.

Lopez Obrador, care s-a confruntat adesea cu judecători pe care i-a calificat drept corupți, a susținut că revizuirea era necesară pentru a servi mai bine interesele cetățenilor obișnuiți. Criticii au replicat că alegerea judecătorilor, mai degrabă decât numirea lor, va pune capăt independenței politice a sistemului judiciar, subminând în același timp încrederea investitorilor.

Reforma a fost susținută de Lopez Obrador și aprobată de aliații săi din Congres și de majoritatea legislativelor de stat la începutul acestei luni.

Lopez Obrador a semnat un decret pentru publicarea reformei în timp ce stătea alături de succesoarea sa, Claudia Sheinbaum, într-un videoclip postat pe rețelele sociale.

Publicarea reformei constituționale în buletinul oficial al guvernului dă startul procesului de pregătire a primelor alegeri judiciare pentru judecătorii federali, inclusiv pentru judecătorii Curții Supreme, programate pentru luna iunie a anului viitor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: judecători alesi vot